Az Európai Unió 25 tagállama között Magyarország a negyedik helyen áll a jogharmonizáció terén: a közösségi irányelvek 99,47 százalékát vette át – derül ki a legfrissebb uniós kimutatásokból.

Az Európai Bizottság feladata annak ellenőrzése, hogy a tagállamok határidőre átültették-e jogrendszerükbe az uniós irányelveket. Ha a tagállamok késnek, vagy mulasztanak, akkor a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít az adott ország ellen. Ez rutinszerű, hétköznapi eljárás az Európai Unióban.

Magyarország ellen a testület az elmúlt másfél év alatt 63 formai kötelezettségszegési eljárást indított, mert az adott irányelvet nem ültette át határidőre a nemzeti jogba. A megindított eljárásokból 34-et – a kormány álláspontját elfogadva – lezártak, további 20 pedig hamarosan lezárul, mert pótoltuk a hiányosságokat. Jelenleg összesen 9 eljárás lezárása igényel tényleges jogalkotási feladatot.

Tartalmi kötelezettségszegési eljárás 12 esetben indult Magyarország ellen. Ebben az esetben a Bizottság részletesen vizsgálja a tagállami szabály és a közösségi jog összhangját. Hazánk ellen indított 12 eljárásból kettőt a kormány válasza alapján már lezártak, 10 még folyamatban van.

A magyar jogalkotók teljesítménye megfelelő, hiszen még az Unió alapító tagjai között is szép számmal akadnak olyanok, amelyeknél a tartalmi okok miatt indított eljárások száma jóval száz felett van. A formai problémákat tekintve Magyarország teljesítménye a negyedik legjobb.

A kötelezettségszegési eljárás megindítása egyébként nem jelenti azt, hogy a tagállam minden esetben valóban megsértette a közösségi szabályokat. Az eljárás megindításával az Európai Bizottság tájékozódik, meghallgatja a tagállami érveket, és csak végső esetben fordul az Európai Bírósághoz.

Az Európai Bizottság Magyarország ellen még nem indított eljárást az Európai Közösségek Bírósága előtt.

A múlt évben a kormány több olyan intézkedést tett, melyeknek köszönhetően hatékonyabban tudja teljesíteni a jogharmonizációs feladatokat. Ilyen például az, hogy a tárcák úgynevezett jogharmonizációs kapcsolattartókat jelöltek ki. De az Igazságügyi Minisztérium is minden nap figyeli az újonnan kihirdetett szabályokat, elveket, és azokról hetente jelentést küld a tárcáknak.