Lettország bejelentette, hogy akár az Európai Bíróság előtt is megküzd az euró lett írásmódjáért az Európai Központi Bankkal, amely továbbra is csak Görögországot látná szívesen a különcködők táborában.

A lett kormány tegnap (2006. január 3.) döntött úgy, hogy ragaszkodik az euró lett írásmódjához, s mivel a lett nyelvben az “eu” diftongus nem fordul elő, eiro-nak hívja majd az országban, 2008-ban bevezetendő közös valutát.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke már 2005 szeptemberében hivatalosan ellenezte a lett írásmódot, mert szerinte természetes, hogy az egységes valutának egységes neve legyen. Az EKB szerint Lettország azt az 1997-ben született megállapodást készül felrúgni, amely szerint az eurót minden tagállamban “euro”-nak kell írni, s ez alól ábécéje miatt csak Görögország lehet kivétel.

Lettország mellett egyébként Málta is bejelentette, hogy “ewro”-nak hívja majd a közös pénzt, Litvánia azonban beleegyezett, hogy a hivatalos szövegekben “euro”-nak, a mindennapi életben azonban saját írásmódja szerint használja az egységes valutát.