Vitákkal teli évnek ígérkezik a Parlament számára a 2006-os, különösen ami a szolgáltatások szabad mozgására vonatkozó jogszabályokat illeti.

2006 a munkavállalók mobilitásának európai éve lesz, célja, hogy élénkítse az EU munkaerőpiacát, és ösztönözze az embereket a külföldi munkavállalásra.

Munkaerő-piaci korlátozások

Magyarországot is érinti, hogy a 2004-es bővítést követően munkaerő-áramlást korlátozó intézkedéseket bevezető 12 tagország 2006-ban vizsgálhatja felül korábbi döntését. A külföldi munkavállalás megkönnyítése érdekében a parlament foglalkoztatási bizottsága tárgyalni fogja az egyik országból a másikba átvihető nyugdíjjogosultság kérdését, de a munkaidő irányelv is valószínűleg felvetődik majd a munkaerőpiacról szóló általános vitában. (További információ)

Szolgáltatási irányelv

Februárban kerül a plenáris ülés elé a szolgáltatások szabadságáról szóló, ún. Bolkestein irányelv is, amelyet 2005 novemberében már elfogadott a Parlament belső piaci bizottsága. Az irányelvet együttdöntési eljárás keretén belül tárgyalják az EU intézményei. (További infromáció)

AlkotmányA Parlament és a többi EU-intézmény 2006-ban a lisszaboni stratégiára összpontosít majd. Az Uniónak választ kell találnia az alkotmányozást illető kérdésekre is, miután a franciaországi és a hollandiai népszavazás elutasító eredménye miatt a folyamat megrekedt. A Parlament továbbra is támogatja az Alkotmány ügyét, ezért januárban közös álláspontot próbál kialakítani az intézményi eljárás folytatásáról. Emellett a képviselőcsoportok vezetői a közvélemény megismerése érdekében nyilvános vitákat és értekezleteket terveznek a polgárok, a sajtó és a diákok bevonásával. (További információ)

Bővítés2006 tavaszán az Európai Bizottság jelentést ad ki a két új tagjelölt, Románia és Bulgária felkészültségéről 2007. január 1-jére tervezett EU-csatlakozásuk tekintetében. Tovább folytatódnak Horvátország felvételi tárgyalásai is. 2006-ban lesz Spanyolország és Portugália EU-csatlakozásának huszadik évfordulója. (További infromáció)

REACH, napsugár irányelv

A Parlament várhatóan februárban szavaz az irányelvről, a tagállamoknak négy év áll majd rendelkezésére a szabályozás bevezetésére. Az Európai Parlament és a Tanács megállapodott, hogy a sokat vitatott napfény irányelv csak a mesterséges sugárzásnak kitett dolgozók védelmében hoz intézkedéseket.

A REACH irányelv a 2008 és 2018 közötti időszakot öleli fel, amely alatt Helsinkiben felállítják az Európai Vegyi Hivatalt és harmincezer vegyi anyagot regisztrálnak majd, amelyeknek majd felét új teszteknek is alávetik. Az irányelvet az Európai Parlament november közepén szavazta meg első olvasatban, a második olvasatra 2006 júliusában vagy szeptemberében kerülhet sor. A jogszabály 2007 elején léphet hatályba. (További információ a REACH irányelvről és a sugárzás rányelvről)

Közlekedés, az energiahatékonyság, a szigorúbb pénzügyi ellenőrzés

Kiemelt témák lesznek a Parlamentben a közlekedés, az energiahatékonyság, a szigorúbb pénzügyi ellenőrzés, valamint a nemek közti megkülönböztetés is. A Parlament szociális témájú jogszabályokat vitat meg a közúti szállítás területén, ezenkívül a közlekedéssel, a hajók által okozott szennyezéssel és az EU légi közlekedési politikájával is foglalkozik majd. Az energiahatékonyság javítását célzó intézkedések elsőbbséget élveznek az osztrák elnökség első féléve alatt, míg a Parlament energiaügyi bizottsága jelentést készít elő a feladatokról, és januárban együttes ülést tart a nemzeti parlamentekkel. A Parlament költségvetési ellenőrzési bizottsága továbbra is kiáll az uniós pénzek jobb felhasználása és az EU-források tagállami elköltésének szigorúbb ellenőrzése mellett. 2006-ban létrejön a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete, amely a nemi megkülönböztetés elleni küzd. (További információ az energiahatékonysági irányelvről)

Európai parlamenti frakcióvezetők 2006-ról

Hans-Gert Poettering (Európai Néppárt, Európai Demokraták) szerint “most fontosabb mint valaha, hogy Európa felvértezze magát az európai alkotmányban meghatározott jogi és politikai reformokkal, ezért 2006-ban keményen kell dolgoznunk, hogy ezeknek a reformoknak a gyakorlati hatása mielőbb jelentkezzen”. A szocialista képviselőcsoport vezetője, Martin Schulz úgy gondolja, hogy a Bulgária és Románia EU-csatlakozási felkészüléséről szóló jelentések fogják kiváltani a legnagyobb érdeklődést. A liberálisok frakcióvezető Graham Watson attól tart, hogy 2006-ban a “nagyobb tagállamok erősen támadják majd az uniót, különösen 2007-2012-es EU-költségvetést illetően”. Monica Frassoni, zöldpárti frakcióvezető szerint “2006-ban a szolgáltatásokról szóló irányelv lesz a legfontosabb. Ezen dől el, hogy az EU-ban a szociális vagy a neoliberális irányzat erősödik-e meg.” Hozzátette, hogy csoportja reményei szerint az EU képes lesz túljutni az alkotmányozási folyamat holtpontján. Az Egységes Európai Baloldal és az Északi Zöld Baloldal képviselőcsoportjának elnöke, Francis Wurtz szerint is a szolgáltatásokról szóló irányelv lesz a kulcskérdés. “Világos, hogy komoly vita várható a szolgáltatásokról szóló irányelvről.” – mondta Wurtz Nigel Farage, a Függetlenség/Demokrácia frakcióvezetője úgy véli, hogy 2006 fő kérdése “az a rengeteg, jogalkotási aktussal kapcsolatos szavazás lesz, amely fittyet hányva a szavazók akaratának, kerülő úton fogja az EU Alkotmányt bevezetni. Ez különösen érvényesülni fog a bel- és igazságügy területén.”