Elviekben bármikor visszatérhet a bombagyárosként elhíresült Dietmar Clodo. Noha véglegesen kiutasították a német férfit, EU-állampolgárként nem kell számítania határellenőrzésre, és egy rendőr is csak a körözési nyilvántartással vetheti össze adatait. Márpedig abban nem szerepel.

A rendőrség kezdeményezi a körözési törvény módosítását. Szeretné elérni, hogy a rendőrök is hozzáférhessenek ahhoz a belügyi adatbázishoz, amelyben a Magyarországról kiutasított bűnelkövetők adatai szerepelnek – mondta Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő.
Az adatbázist csak a határőrség elérheti el. Egy igazoltató rendőr csupán a körözési nyilvántartásból tájékozódhat. A szóvivő úgy vélte, a rendőrök nem sokat tehetnek azért, hogy érvényt szerezzenek egy bírósági kiutasításnak.

A Magyar Hírlap annak kapcsán kérdezte a szóvivőt, hogy a pilisi bombagyáros, Dietmar Clodo újságírók előtt kijelentette: Magyarországra készül. A magyar bíróság nyolc évre ítélte a német férfit, akit saját kérelmére több mint egy évvel ezelőtt szállították át egy német börtönbe. Az ottani bíróság 2005 végén váratlanul szabadlábra helyezte.

Kovács Iván, a határőrség szóvivője közölte: az EU-állampolgároknak legfeljebb szúrópróbaszerű ellenőrzésre kell számítaniuk az országba belépéskor. Személyi igazolvány elég a könnyített átkeléshez, a határőr legfeljebb az okmány érvényességét és a fotót ellenőrzi. A gyanús emberek adatait összevethetik a tiltó névjegyzékkel, ám ez EU-állampolgárok esetében meglehetősen ritka.

Az elmúlt évben húszezer beutazót fordítottak vissza a határainkon. Többségüket az ukrán és a román határszakaszon, főként azért, mert nem volt pénzük, vízumuk vagy autójukkal, irataikkal volt baj. A határőrség statisztikái szerint négyezer utazó azért nem léphetett be, mert neve szerepel a határőrség adatbázisában. A szóvivő szerint egyetlen német állampolgár sem volt közöttük.

Ha Clodo megpróbálna beutazni, és a határőr felismerné, nem engedné belépni. Ám a kísérletnek nincsenek következményei, mindössze egy jelentés készül. Egy másik átkelőnél még aznap próbálkozhatna újra. Ha már magyar területen igazoltatnák, és itt derülne ki, hogy jogszerűtlenül lépte át a határt, eljárás indulna ellene. Ennek gyorsított eljárásban többnyire egy ügyészi megrovás és újabb kiutasítás lenne a vége.

A Magyar Hírlap megkérdezte a Clodo elleni nyomozás egyik vezetőjét, lenne-e valamilyen teendőjük, ha a bombagyáros Magyarországra utazna. A tiszt közölte, a férfi büntetését letöltötte, így amíg nem követ el jogsértést, elvileg nincs feladatuk. De Clodo nemkívánatos személyiség az országban. A hatóságok és egyes szolgálatok bizonyosan együttműködnének annak érdekében, hogy túl sok időt ne tölthessen hazánkban.