Az európai intézmények lassan visszatérnek megszokott ülésrendjükhöz. Ezen a héten tartja első ülését az Európai Bizottság, összeül a Tanács és a Parlament is készül jövő heti plenáris ülésére.

Tanács

Csütörtökön és pénteken (2006. január 12-13.) tartják a bel- és igazságügy miniszterek informális ülését Bécsben. Az ülésen szó lesz a menekültügy és a bevándorlás kezeléséről, aláírják a Horvátország és az Europol között létrejött megállapodást, valamint tárgyalnak az európai büntetőtörvényekről és az alapvető emberi jogokról is.

Európai Bizottság

Hétfőn (2006. január 9.) az Európai Bizottság, élén José Manuel Durao Barroso elnökkel az osztrák fővárosba látogat, hogy jelképesen is átadja Ausztriának az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Az átadás alkalmából együttes ülést tart a Bizottság és az osztrák kormány, majd az osztrák környezetvédelmi miniszter és az EU környezetvédelmi biztosa aláírja az Alpokra vonatkozó európai konvenciót. A Bizottság tagjait fogadja Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök is. Ausztria fél éven át, június 30-ig elnököl majd az Európai Unióban, amikor Finnország veszi majd át a stafétabotot.

Az Európai Bizottság szerdán (2006. január 11.) tartja ez évi első ülését. Az ülés fő témája a tagállamok konvergencia programjainak elemzése lesz. A többi érintett állam mellett Magyarországnak – amely túlzottan magas államháztartási hiánya miatt tavaly bírálatokat kapott az Unió több szervétől – decemberben kellett benyújtania a konvergenciaprogram felújított, kiegészített változatát. Ebben – Veres János pénzügyminiszter korábbi közlése szerint – az áll, hogy Magyarország 2008-ra tervezi a maastrichti követelmények mindegyikének a teljesítését, az eurózónához való csatlakozás feltételeinek a megteremtését. A programban a kormány a 2006. évihez hasonló, 1,4 százalékos GDP-arányos hiánycsökkenéssel számol a következő évekre.

Európai Parlament

Az Európai Parlamentben csütörtökön (2006. január 12.) ül össze az Elnökök Konferenciája, amely dönt egy új, a CIA börtönök ügyével foglalkozó ideiglenes parlamenti bizottság összetételéről és munkájáról, amelyet azután a plenáris ülésnek is jóvá kell hagynia.

A Parlamentnek hamarosan döntenie kell a decemberben a tagállamok által elfogadott 2007-2013-as pénzügyi perspektíváról is, melynek első lépéseként a költségvetési bizottság szerdán (2006. január 11.) javaslatot fogad el és megvitatja a Tanáccsal és az Európai Bizottsággal való további tárgyalások menetét.

Szerdán (2006. január 11.) az EP Ukrajnával foglalkozó delegációja az Oroszország és Ukrajna közötti földgázvita következményeiről tart rendkívüli ülést.

A politikai pártok a jövő heti (2006. január 16-19.) plenáris ülésre készülnek, amelyen bemutatkozik az osztrák elnökség. A plenáris ülésen a képviselők első olvasatban szavaznak a kikötői szolgáltatások liberalizálásáról és vitáznak Európa, valamint az Alkotmányos szerződés jövőjéről is. A képviselők véleményt nyilvánítanak a cukorreformról, valamint a WTO tárgyalások decemberi fordulójáról is.