Egyéves moratóriumot szavazott meg a halálbüntetés végrehajtására New Jersey amerikai állam törvényhozása. A döntés megszületésében nem kis része volt annak, hogy az utóbbi időben több kivégzett személyről is kiderítették DNS-vizsgálattal, hogy ártatlanok voltak.

Ezzel New Jersey lett az első amerikai állam, amelynek törvényhozása leállította a kivégzések végrehajtását azóta, hogy az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság 1976-ban visszaállította a halálbüntetést.

New Jersey egyike annak a 38 amerikai államnak, ahol 30 évvel ezelőtt ismét hatályos lett a halálbüntetés a szövetségi legfelsőbb bíróság döntésével. A gyakorlatban azonban már 1963. óta egyetlen elítéltet sem végeztek ki New Jerseyben. Jelenleg tíz személy van úgynevezett “halálsoron” az államban.

A 2007 januárjáig tartó moratórium során a trentoni törvényhozás megbízásából egy bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy biztosítható-e a legsúlyosabb büntetési nem “igazságos és méltányos” alkalmazása.

Maryland és Illinois államokban ugyancsak moratóriumot léptettek hatályba, de a kivégzéseket ott kormányzói rendelettel állították le, nem pedig törvényben. A marylandi a minap járt le.

Az Egyesült Államokban a halálbüntetés támogatottsága az 1994. évi 80 százalékról 63 százalékra csökkent a Gallup 2005. októberi felmérésének adatai szerint. A kivégzések száma 2005-ben 60 volt. A legtöbb kivégzést, szám szerint 98-at 1999-ben hajtották végre. A kivégzések számában Texas vezet, ahol 1976. óta összesen 355 elítélten hajtották végre a halálos ítéletet.