Franciaország az EU intézményi átalakítását sürgeti

Az Európai Unió 27 ország összefogására alkalmas intézményi átalakítását sürgeti a francia kormány - derült ki Catherine Colonna, Franciaország európai uniós miniszterének a Le Figaro című francia napilapban publikált írásából.

Franciország célja a versenyképesség jegyében a közös európai gazdasági irányítás, energiapolitika, kutatásfejlesztés, védelmi és külpolitika meghatározása. Colonna szerint a francia kormány Európát a gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés nemzeti színtű kibővítésének tekinti. A versenyképesség jegyében Franciaország európai partnereivel a szociális kohéziót kívánja erősíteni a jobb közös gazdasági irányítás érdekében.

Ennek hatékony megvalósításához Franciaország a kutatásba és az innovációba való befektetéseket kívánja ösztönözni az Európai Befektetési Bankon keresztül. A miniszter szerint egy 10 milliárd eurós alap segítségével egy hiteles kutatási politika fogalmazható meg. A francia kormány ezen felül memorandumot kíván nyilvánosságra hozni a közös európai energiapolitikára vonatkozóan - írja Colonna.

Európának saját, elsősorban szociális értékeit megtartva a globalizáció fő résztvevőjévé kell válnia, s tagországainak közösen kell a jogi együttműködés fejlesztésével az illegális bevándorlás és a szervezett bűnözés ellen harcolnia - véli a francia európai uniós miniszter. Colonna szerint a közös védelmi és külpolitika kialakítása mellett az európai identitás az európai civil szolgálat bevezetésével valósítható meg.

A francia kormány 2006-ban ügyelni kíván arra, hogy a köztársasági elnök szándékának megfelelően a parlamentet és a társadalmat jobban bevonja az európai építkezésbe, melynek népszerűsítésére interaktív internetes oldalt indít.