Az EP harmadik olvasatban nagy többséggel elfogadta a fürdővizek minőségéről szóló irányelvet, amely bevezeti az „elfogadható” vízminőségi kategóriát, szigorítja az egészségügyi határértékeket, és rendelkezik a fürdőzők tájékoztatásának javításáról is. Igaz majd csak 2015-től.

Az EP reményei szerint az új jogszabály csökkenti a bürokráciát és a fürdőzéssel járó kockázatot, egyidejűleg több információt kell majd nyújtani a fürdőzőknek.

Még jó darabig, 2014 végéig a régi, 1976-os irányelv rendelkezései maradnak érvényben, a most elfogadott jogszabály által meghatározott határértékeket, minőségvizsgálati módszereket és fürdővíz-kategóriákat 2015-től vezetik be.

A parlament a határértékek szigorítása fejében hozzájárult ahhoz, hogy a „kiváló”, „jó”, illetve „elégtelen” minősítések mellett bevezessék az „elfogadható” elnevezésű köztes kategóriát is. A tagállamoknak törekedniük kell arra, hogy fürdővizeik minősége elérje ezt a szintet. Egy átlagos fürdőző jelenleg 12 százalékos eséllyel kap valamilyen (főleg emésztőrendszeri, illetve légzőszervi) fertőzést, ám a határértékek megváltoztatásával a fürdőzésre alkalmasnak ítélt helyeken 7,5 százalékra csökkenhet ez az arány.

Az EP képviselői elfogadták azt is, hogy külön határértékeket állapítsanak meg a belföldi, illetve a part-menti vizek esetében.

Az EU jelentősen javítaná a fürdőzők tájékoztatását. Jelenleg egyes fürdőhelyek vízminőségéről sok esetben semmilyen információ nem érhető el, vagy csak elavult adatokhoz juthat a fürdőzni vágyó. A vízminőségről a jövőben az interneten is lehet majd aktuális információt találni, a fürdőhelyeken pedig Európa-szerte egységes tájékoztató táblák, szimbólumok fogják eligazítani a polgárokat.

A Bizottság a korábban tervezett 2018 helyett már 2008-ban jelentést készít majd a fürdővizeket érintő új tudományos, epidemiológiai fejleményekről. A vizsgálat kitér majd a vírusok jelenlétére is. A jelentést is alapul véve a bizottság 2020-ig vizsgálja felül az irányelvet. Ekkor döntenek arról is, megszűnjön-e a most bevezetendő „elfogadható” minőségi kategória.

Az Európai Bizottság 2002 októberében tett javaslatot a fürdővízminőségről szóló 1976-os irányelv megújítására. Az EP és a tanács első olvasatban 2003 októberében, illetve 2004 decemberében fogadta el a tervezetet. A tanácsi közös állásponthoz a parlament második olvasatban, 2005 májusában huszonhat módosító indítványt is elfogadott. Mivel a tagállamok nem tudtak azonosulni az összes változtatással, tanácsi-parlamenti egyeztető bizottságot hívtak össze. A testület 2005. október 12-én megegyezésre jutott, az EP most plenáris szavazáson szentesítette a kompromisszumot.