Megváltoztatta az I. fokú bíróság döntését a Szeged Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy 68 éves férfit, Nagy Istvánt emberölés miatt 4 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélt a Csongrád Megyei Bíróság.

Figyelemmel az összes körülményre, így – többek között – a vádlott idős korára, betegségére is, a táblabíróság úgy ítélte meg, hogy az I. fokon kiszabott büntetés túl súlyos, ezért mind a szabadságvesztés, mind pedig a közügyektől eltiltás tartamát 3 évre mérsékelte.

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2005. szeptember 15-én Nagy István (1938 – szegedi lakos) vádlottat, s ezért őt 4 év börtönre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítélet ellen a vádlott felmentés, ügyvédje elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést.

A nyugdíjas, büntetlen előéletű vádlott házastársától különváltan élt szegedi házában. Az ingatlan főépületében lakott, míg a melléképületben G. Péter élt bérlőként. A halállal végződő veszekedését megelőzően a bérlő lakrészében lakhatást biztosított F. Sándor sértettnek, valamint annak élettársának. A vádlott tudott arról, hogy a két személy ott tartózkodik, de ezt nem kifogásolta.
2003. március 29-én a házban lakók, és G. Péter ismerősei együtt italoztak az udvaron. Eközben az enyhén ittas vádlott és a súlyosan leittasodott sértett között szóváltás alakult ki, ami miatt a vádlott értesítette a rendőrséget. A rendőrjárőr kora délután ki is érkezett a helyszínre, de különösebb rendzavarást nem tapasztalt, s ezért eltávozott. A rendőrnek a sértett – mivel ellene korábban körözést adtak ki – hamis nevet diktált be.

Mivel a sértett sérelmezte, hogy a vádlott rendőrt hívott ki, később ismét szóváltásba alakult ki közte és a vádlott között, ami verekedéssé fajult. A sértett megütötte a vádlottat, aki elindult a lakásába. Követte őt a sértett élettársa. A vádlott lakásánál N. István és a sértett élettársa vitatkozni kezdett, s ekkor a vádlott egy játék pisztolyt nyomott a nő fejéhez, majd a szóváltást befejezve bement lakásába, és bezárta maga mögött a bejárati ajtót.

A sértett, látva a vádlott és élettársa közötti vitát, a vádlott ajtajához rohant, az ajtót berúgta, s bement a lakás előterébe. N. István ekkor felkapott egy kést, és mellkason szúrta a sértettet, aki egy-két percen belül meghalt. A vádlott ekkor kihívta a mentőket, de a 33 éves sértett életét gyors orvosi beavatkozással sem lehetett megmenteni, ugyanis a szúrás a szívét érte.

„N. István vádlott az őt fenyegető jogtalan támadást elhárításához szükséges mértéket azért lépte túl, mert a sértett korábbi, őt ért bántalmazásából, valamint a sértett fizikai fölényéből és az ismételt támadás lehetőségéből származó ijedtsége korlátozta az elhárítás szükséges mértékének felismerésében” – áll az I. fokú bíróság ítéletében.