Az új tagállamok tűnnek a csökkentett ÁFA-kulcsokról szóló megállapodás kerékkötőinek: bár a francia és a német álláspont közeledni látszik, Csehország és Lettország vétóval fenyegette meg az osztrák javaslatot a pénzügyminiszterek keddi találkozója előtt.

A jelenlegi rendszer szerint a tagállamok az ún. nagy munkaerő-igényű szolgáltatásokra 5 százalékkal csökkentett ÁFA-t alkalmazhattak, ám a derogációk rendszere 2005 december 31-jével lejárt, mivel a tagállamok több mint 2 év tárgyalássorozatával sem tudtak megállapodni további sorsáról.

Az érintett szektorok, mindenekelőtt az építőipar így teljes jogi bizonytalanságba kerültek: egyezség hiányában ugyanis az érintett kormányoknak elvileg január elsejétől a minimális, azaz magasabb ÁFA-kulcsot kellett volna alkalmazniuk, amit azonban nem tettek meg, mert az Európai Bizottság bejelentette, hogy egyelőre nem indít szabálysértési eljárásokat az ügyben.

Az osztrák elnökség pénteken (2006. január 20.) tette közzé kompromisszumos javaslatát, amely szerint a csökkentet ÁFA-kulcsokat még 2010-ig lehetne használni. Bécs ugyanakkor nem teljesítette Jacques Chirac választási ígéretét, amely szerint az éttermi szolgáltatások is a csökkentett ÁFA-kulcs alá kerülhetnek. Ennek ellenére francia diplomaták elégedetten nyilatkoztak a javaslatról, hozzátéve, hogy Theirry Breton pénzügyminiszter továbbra is megpróbálja átvinni az éttermi szolgáltatások ügyét a tanácson.

Bár a régi tagállamok egyre közelebb vannak a megállapodáshoz, az új tagállamok akadályt gördíthetnek a megegyezés elé. Miközben ugyanis az osztrák elnökségi javaslat 2010-ig kitolná a munkaerő-igényes szolgáltatások csökkentett ÁFA-kulcsainak használatát, a javaslat nem tartalmazza, hogy a 2004-es csatlakozási szerződésekben rögzített ÁFA-val kapcsolatos derogációk is tovább tartanának. Egy lett diplomata szerint Lettország kész megvétózni a javaslatot, mivel Riga számára létfontosságú, hogy a fűtéssel kapcsolatos csökkentett ÁFA-kulcsok továbbra is alkalmazhatóak legyenek. Hasonlóan nyilatkozott a cseh kormányszóvivő is. A csehek szintén a fűtéssel, valamint az új építkezésekkel kapcsolatos derogációkat féltik. Lengyelország is elégedetlen a javaslattal, ahol a tankönyvek, a házfelújítások, valamint a házépítések ÁFA-ját szeretnék alacsonyabban tartani.Több diplomata is úgy nyilatkozott, hogy az osztrák elnökség egyáltalán nem vette figyelembe az új tagállamok kéréseit.