A tervek szerint gyakran és kiszámíthatatlan időpontokban csapnak le az idén a munkaadókra a munkaügyi és munkabiztonsági ellenőrök. Tavaly az ellenőrzött cégek döntő többségénél találtak valamilyen szabálytalanságot.

Az idén fokozott ellenőrzésre és szigorúbb büntetésekre számíthatnak a munkaadók – jelentette be tegnap Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke. A növekvő szigor oka, hogy még mindig óriási arányban sértik meg a munkáltatók a jogszabályokat. Tavaly az ellenőrzött 20 686 munkaadó 88 százaléka szegte meg a munkaügyi jogszabályokat, 78 százalékuk pedig a munkabiztonsági előírásokat nem tartotta be. Az elkövetett szabálytalanságok tavaly az ellenőrzött munkavállalók 38 százalékát, összesen 175 ezer embert érintettek.

A lehangoló statisztika miatt az idén új ellenőrzési módszereket vezettek be. A cél persze az, hogy minél több munkaadót ellenőrizzenek a felügyelők, de az sem mindegy, hogy mikor. Eddig inkább hétköznap, munkaidőben érkeztek a felügyelők, az idén azonban már egyre több razziát indítanak majd hét végén és éjszaka is, hogy teljesen kiszámíthatatlanná tegyék az ellenőrzéseket. Korábban úgy tartották, hogy egy munkahelyen elegendő egyszer ellenőrizni, és sok esetben csak a papírokat vizsgálták meg. A felügyelők ezentúl többször kimennek a helyszínre, sőt a már ellenőrzött munkaadókat is gyakrabban látogatják meg.

A felügyelők az idén differenciáltabban is ellenőriznek. Papp István elmondta, hogy a súlyos jogsértésekre koncentrálnak az idén ahelyett, hogy mindent ugyanakkora elánnal vizsgálnának. Idetartozik például a feketemunka, vagyis a bejelentés nélküli foglalkoztatás, a színlelt szerződés, valamint a munkavállalók életének és egészségének veszélyeztetése. A munkaidő szabálytalan nyilvántartása is a fő bűnök közé tartozik, mert a munkáltatók általában ezzel leplezik például a jogellenes túlórát vagy azt, hogy négyórás munkaszerződés ellenére nyolc órában foglalkoztatnak.

A munkaügyi bírságok összege is jócskán megemelkedik februártól: a korábbi hatmillió forintos maximum helyett húszmilliót is ki lehet szabni. Az OMMF elnöke szerint azért nem eszik olyan forrón a kását: bírságolni elsősorban a súlyos jogsértéseknél fognak, a kisebb szabálytalanságok, különösen ha először követik el őket, nem járnak majd anyagi szankciókkal, csak arra kötelezik a vállalkozásokat, hogy hagyjanak fel a jogsértéssel. A húszmilliós maximális bírságot akkor szabják ki – mondta Papp István -, ha már nem először követték el a súlyos jogsértést, és sok munkavállalót érint.

Az új módszerek és elvek végrehajtásához az OMMF az idén több emberrel láthat hozzá, tavaly ugyanis száz fővel növekedett a létszám. Jelenleg 285 munkaügyi és 195 munkabiztonsági ellenőr dolgozik a felügyeleten. Számos törvénymódosítás is megkönnyíti a felügyelők dolgát: a többi között öt évre eltiltja a törvény a közbeszerzéstől a megbírságolt feketefoglalkoztatókat, az építőipari cégeknek pedig minden alvállalkozójukat nyilván kell tartaniuk.