A héten az EU külügyminiszterei és az Európai Parlament is a közel-keleti helyzetről tárgyalnak majd és megkezdődik a 2007-2013 közötti költségvetésről szóló intézmények közötti egyeztetés is.

Tanács

A külügyminiszterek hétfőn és kedden (2006. január 30-31.) találkoznak, fő napirendi pontjuk a Hamász, a palesztin választásokon aratott győzelme, valamint az iráni nukleáris program lesznek.

Az EU külügyminiszterei tárgyalnak a fehérorosz helyzetről is, és a tervek szerint, amennyiben az OSCE jelentés szerint a választások nem feletek meg a nemzetközi követelményeknek, az EU diplomáciai szankciókat vezet be az ország ellen.

Európai Bizottság

Az észak-európai, valamint a balti államok nem hivatalos találkozón tárgyalnak a belorusz ellenzéki vezető Alexander Milinkevics-el, aki hétfőn (2006. január 30.) az Európai Bizottságnál, kedden és szerdán (2006. január 30. – február 1.) az Európai Parlamentnél tesz látogatást.

A héten Moldova külügyminisztere Franco Frattini, bel- és igazságügyi, valamint Andris Piebalgs, energiaügyi biztossal találkozik.

Az Európai Bizottság szerdán (2006. február 1.) teszi közzé javaslatát a 2007-2013-as költségvetésről szóló intézményközi megállapodásról. Ezzel elkezdődik az intézmények közötti egyeztetés. Az Európai Parlament csütörtökön (2006. február 2.) tárgyalja a bizottsági javaslatot, s közben a tagállamok szakértői megvitatják, milyen tárgyalási pozíciót képviseljen az osztrák elnökség a megbeszéléseken.

Kedden (2006. január 31.) Kovács László adó- és vámügyi biztos ismerteti az európai vámunió reformjával kapcsolatos javaslatait az Európai Parlament belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottságának tagjaival. A javaslatok között szerepel a Vámkódex modernizációja, valamint az európai szintű elektronikus vámrendszer bevezetése is. Szintén kedden (2006. január 31.) a magyar biztos Párizsban tesz hivatalos látogatást, melynek keretében tárgyal François Loos francia ipari miniszterrel, és beszédet mond a francia szenátusban a termékhamisítás témájában rendezett konferencián.

Európai Parlament

Az Európai Parlament 2006. február 1-jén és 2-án “mini” plenáris ülésszakot tart Brüsszelben. Az EP Javier Solana külügyi főmegbízott részvételével vitát tart a palesztin választások után kialakult helyzetről és állásfoglalást is elfogad a témában.

Boris Taraszjuk ukrán külügyminiszter a Parlament külügyi bizottságának tagjaival és Benita Ferrero-Waldner külügyi biztossal is találkozik. Ukrajna volt kormányfője Julia Tyimosenko az EP ukrán delegációja előtt jelenik meg. A képviselők szavaznak a csomagolásokra vonatkozó uniós szabályozás egyszerűsítésével foglalkozó irányelvről, és várhatóan harmadik olvasatban elfogadják a közúti szállítójárművek vezetőinek munkafeltételeit meghatározó jogszabályokat. Egy-egy jelentés foglalkozik a nemek közötti egyenlőség, a családon belüli erőszak, a postai liberalizáció, illetve a közös kül- és biztonságpolitika kérdésével. A képviselők szóbeli kérdéseket tesznek fel a tanácsnak az EU Kuba-politikájával, illetve az uniós támogatások tagállami felhasználásának fokozottabb ellenőrzésével kapcsolatban.

A képviselők kedden (2006. január 31.) a nemzeti parlamentek delegációival a munkahelyteremtésről és a versenyképességről tartanak konferenciát, melyen részt vesz Wolfgang Schüssel osztrák kancellár is.