Könnyítették az erdélyiek Magyarországon tartózkodását

2006.02. 1. HírTV

Február 1-jétől már három hónapál hosszabb ideig is tartózkodhatnak román állampolgárok hazánkban. A döntéssel a határ mindkét oldalán elégedettek. Tanuláshoz vagy munkához azonban továbbra is szükségesek az engedélyek.

Február 1-jétől lép életbe az a rendelkezés, amely szerint a román állampolgárok minden különösebb engedély és meghívólevél nélkül 90 napot meghaladó időtartamban is tartózkodhatnak Magyarországon. Az új törvény érthetően sokakat foglalkoztat Romániában.

Eddig az volt a gyakorlat, hogy a három hónapos magyarországi tartózkodást egy napra megszakították, majd elölről kezdődött a 90 nap számítása. Aki ezt elmulasztotta, azt megbüntették, de még az útlevelét is elvehették. Az új rendelkezéssel a hazai román kisebbségek képviselői is elégedettek.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Arad megyei szervezetének jogásza, Tóth Csaba szerint is hasznos az új rendelkezés. Elsősorban azoknak jelent könnyebbséget, akik Magyarországon házzal, termőfölddel rendelkeznek, és több hónapot töltenek hazánkban. Ugyanakkor aki tanulni vagy dolgozni szeretne, továbbra is köteles a megfelelő engedélyeket és igazolásokat beszerezni.