A hét két legfontosabb témája a munkaerő-piacok megnyitása a 2004-ben csatlakozott tagállamok munkavállalói előtt, valamint a szolgáltatási irányelv, melyről jövő héten szavaz a Parlament. Olli Rehn bővítésért felelős biztos Budapestre látogat.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerdán jelentést fogad el a tagállamok munkaerőpiacairól, amely várhatóan pontos számokat közöl majd az új tagállamokból a régiekbe vándorló munkavállalókról. A Vladimir Spidla jelentése várhatóan jelzi majd, hogy a 15-ök félelmei a munkaerő-piaci zavarokról megalapozatlanok voltak.

A jelentés tartalmazza majd a 12 korlátozó ország gyakorlatát, a munkaerő vándorlás pontos adatait, valamint javaslatokat ad a jövőre nézve. A dokumnetumot a jövő hónapban terjesztik a tagállamok elé, akiknek hamarosan döntenie kell, hogy meghosszabbítják-e a korlátozásokat vagy feloldják azokat.

Jelenleg Finnország és Portugália nyilatkozott kedvezően, és sajtóhírek szerint Spanyolország is eltörölheti a korlátozásokat, ám az bizonyos, hogy Ausztria, Németország és Franciaország nem enyhít a szigoron. A többi tagállam valószínűleg fenntartja a korlátozásokat, ám egyes szakmákban könnyítést engedélyezhet.

Olli Rehn szerdán (2006. február 8.) Budapestre látogat, ahol találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel, Somogyi Ferenc külügyminiszterrel, és Baráth Etele tárca nélküli miniszterrel is. Rehn megnyitja a ´Beyond Homogeneity´ elnevezésű, a Közép Európai Egyetem (CEU) által szervezett konferenciát, amelyen Elmar Brok az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke is részt vesz. (További információ)

Európai Parlament

Az Európai Parlamentben a politikai csoportok a jövő héten esedékes kulcsfontosságú, a szolgáltatási irányelvről szóló szavazásra készülődnek. A Bolkestein direktívaként is emlegetett szabálytervezet felkorbácsolta a vitát az új és a régi tagállamok között, mert a 15-ök attól tartanak, hogy az irányelv elfogadásával a kelet-európai olcsó szolgáltatások ellepik országukat. A képviselők jövő heti (2006. február 13-16.) plenáris ülésükön szavaznak az irányelv-tervezetről, ám a két legnagyobb politikai párt megosztott az ún. származási ország elvét, valamint a liberalizált szolgáltatások körét illetően. (További információ)

A jövő heti szavazásra több ezer szakszervezeti aktivistát várnak, akik a direktíva ellen tüntetnek majd. A kép hasonló a kikötői szolgáltatások liberalizálásáról szóló szavazáshoz, ahol a képviselők végül csekély többséggel elvetették a javaslatot. (További információ)

A Parlament a jövő héten szavaz az európai légiirányítók engedélyéről és állásfoglalást fogad el az iráni helyzetről.

Tanács

Az EU osztrák elnöksége szakértői találkozókat szervez a héten, ahol adóügyi és foglalkoztatáspolitikai témákról, valamint az e-kormányzásról lesz szó.