Szerverkapacitás hiánya miatt nem tudja közzétenni valamennyi körözött bűnöző fotóit és adatait a rendőrség. A vezetők korábban még azt remélték, hogy február elejére ezres nagyságrendben láthatja bárki a keresett embereket, de tegnap alig kétszáz körözés “árválkodott” az Országos Rendőr-főkaptányság honlapján.

Garamvölgyi László szóvivő elismerte, hogy a régi szerver kapacitása messze nem elegendő a teljes adatbázis nyilvántartására, ezért újat építettek be. Az adatok azonban kézzel kell átvinni a rendszerbe, ezért a feltöltés lassabban halad a tervezettnél. Reményeik szerint a jövő hónap végéig a jelenlegi tizenkétezer elfogató parancs jelentős hányada már látható lesz a neten.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint a jogszabályok minden további nélkül lehetővé teszik a hatóság számára, hogy közreadják a körözött emberek képeit és személyes adatait. Persze csak azokat, amelyek az illető felismeréséhez szükségesek. Ugyancsak a hatóság felel a nyilvántartás pontosságáért. Ha valakinek tévedésből kerül fel a fotója a netre, személyiségi jogainak megsértése miatt minden további nélkül kártérítési pert indíthat.

A Magyar Hírlap úgy tudja, a megyei körözési toplisták kibocsátása óta egy panasz érkezett az egyik megyei főkapitányságra. Egy külföldön élő üzletember döbbenten fedezte fel arcképét a legkeresendőbb bűnözők között, miközben csak egy gépkocsilízing-hátralék miatt érkezett ellene feljelentés, ám miután nem tudták beidézni, kiadták ellene az elfogató parancsot. A rendőrségen azt mondták, az üzletember hazaérkezését követően tisztázhatja magát.