A nagy nyilvánosságot kapó parlamenti viták után most egy bírósági ügyben hozott döntés kedvezett a fájlmegosztóknak.

Antoine G.-t a Société de Civile de Producteurs Phonographique támadta. A vád szerint 1875 számot és filmet töltött le és osztott meg fájlmegosztó hálózatokon. Védelmét a francia L’Association des Audionautes (ADA) csoport látta el, amit főként független fiatalok és diákok támogatnak és elsődleges célja a zeneipar túlkapásai elleni fellépés.

A mostani ügyben a párizsi kerületi bíróság már december 8.-án felmentette a vádlottat, ám ezt csak most hozták nyilvánosságra. A bíró szerint ugyanis a feltöltés során sem történt bűncselekmény, a kiskorú vádlott ugyanis a szabad felhasználáshoz fűződő lehetőségeivel élt. Az indoklás szerint a vádlott szándéka nem ütközött a törvénnyel és a feltöltés során is a szabad másolatkészítéshez való jogaival élt.

Érdekesség, hogy az ADA által képviselt hat másik hasonló ügyből korábban négy kártérítés nélkül, kettő pedig számonkénti 20 ill. 70 centes büntetéssel fejeződött be. A szervezet a korábbi ügyekben is a mostani érvelést használta, de ez volt az első ügy amelyben, mind a le-, mind a feltöltést teljesen jogszerűnek ítélte meg a bíróság.

Franciaország nemcsak az első ország, ahol a parlamentben a fájlmegosztás legalizálása téma, hanem más országokkal szemben a fájlmegosztás-ügyek itt egyre többször kerülnek bíróság elé. Ezzel szemben az Egyesült Államokban még mindig nem volt jogerős ítélet fájlmegosztó ellen és mindössze néhány ügyben került a kérdés bíróság elé, ám ezek vagy még folyamatban vannak (pl.: Santangelo ügy) vagy ítélethozatal előtt valamelyik fél visszalépett.