A Bizottság az Európai Parlament és az Európai Értékpapír Bizottság (European Secirities Committe, ESC) elé terjesztette azt a jogszabálycsomagot, amelynek részei a pénzügyi szolgáltatásokról szóló MiFiD (Markets in Financial Instruments Directive) implementációjának részleteit határozzák meg.

Ennek megfelelően a Parlament és az ESC az elkövetkező három hónapban áttanulmányozza az új tervezetet, majd az ESC általi elfogadást követően még egy hónap áll a Parlament rendelkezésére, hogy ellenőrizze, betartásra kerültek-e a az első direktívában kijelölt határidők.

Az új szabályozás révén a pénzügyi és befektetési szolgáltatók jóval egyszerűbben gyakorolhatják majd tevékenységüket. Az európai jogalkotó szándékai szerint fokozódik majd a kontinens versenyképessége azáltal, hogy a MiFiD elősegíti az egységesebb és hatékonyabb európai pénz- és tőkepiac kialakulását.

Az irányelv-kiegészítés 2007 novemberére halasztja a már elfogadott, általános szintű irányelv alkalmazásának határidejét, így a pénzügyi vállalkozások számára elegendő idő áll rendelkezésre, hogy megtegyék a szükséges előkészületeket.

Az elkészült javaslatok két évig tartó, nehézkes tárgyalások lezárásaként születtek meg. Charlie McCreevy versenyjogi biztos szerint az elkészült szabályozási rendszer alkalmas lesz arra, hogy védje a befektetők és fogyasztók érdekeit, ugyanakkor csak minimális szintű adminisztratív terhet ró a pénzügyi vállalkozásokra.