Az európai hírközlési hatóságokat tömörítő ERG/IRG szervezetek párizsi plenáris ülésének döntése szerint 2008-ban Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke lesz a két szervezet elnöke, közölte az NHH csütörtökön. Pataki Dániel személyében első ízben kerül az európai hírközlési szabályozás legfontosabb szervezeteinek élére kelet-európai vezető.

Megválasztása után Pataki Dániel elmondta, hogy kinevezését nagy megtiszteltetésnek, egyben az NHH munkájának, az ERG/IRG munkájában résztvevő NHH-s szakértők tevékenységének és a magyar szabályozási gyakorlat elismerésének tekinti. Mint mondta, az NHH-s feladatainak ellátása mellett az ERG/IRG élén az EU érvényben lévő hírközlési keretszabályozásának már jelenleg is folyamatban lévő megújításán, illetve annak bevezetésén kíván dolgozni. Pataki hozzátette, hogy az európai hírközlési szektor versenyképességének növelése is fontos feladata lesz, természetesen a magyar érdekek szem előtt tartásával.

Az idei évben az ERG és az IRG elnöke Kip Meek, a brit szabályozó hatóság, az OFCOM vezetője. A szervezetek élén 2007-ben az olasz hírközlési hatóság, az AGCOM vezérigazgatója, Roberto Viola áll majd. Az ERG/IRG döntése értelmében 2007 második felében Pataki Dániel tölti be a két szervezet alelnöki posztját.

A jelenleg 33 tagot számláló IRG-t (Independent Regulators Group, Független Szabályozók Csoportja) 1997-ben alakították meg az akkori EU tagállamok, továbbá Svájc, Norvégia, Lichtenstein és Izland szabályozó hatóságai, hogy elősegítsék az egységes európai távközlés-szabályozás kialakítását, az alapelveket tisztázó és a legjobb gyakorlatot rögzítő dokumentumok közös kidolgozásával. A szervezethez az NHH elődje, a Hírközlési Felügyelet 2002-ben csatlakozott.

Az Európai Bizottság a 2002-ben megszületett új hírközlési keretszabályozás folyamatos jó működésének biztosítására hívta életre tanácsadó szerveként az ERG-t (European Regulators Group, Európai Szabályozók Csoportja), tagjaiként első alkalommal nem a tagállamok küldötteit, hanem a független szabályozó hatóságok vezetőit megnevezve. A két csoportnak azonos elnöke van, akinek így kiemelkedő szerepe van az egységes európai távközlés-szabályozás kialakításában.

Pataki Dániel

1972-ben született Budapesten. A Budapesti Közgazdasági Egyetemen szerzett diplomát nemzetközi kapcsolatok és közszolgálat szakon. Angolul, franciául és olaszul beszél.

Az egyetem után Párizsban egy éves posztgraduális menedzsment programon vett részt. A Totalgaz nemzetközi igazgatóságán, Párizsban kezdi pályáját. 1997-től egy évig a Vivendi Telecom Hungary (jelenleg Invitel) vállalatnál az Üzletfejlesztési Igazgatóságon elemző, majd üzleti piaci menedzser.

1999-től a 2001. év végéig az Andersen Vezetési Tanácsadás Divíziójánál hírközlési területtel foglalkozó vezető tanácsadó, később a területért felelős menedzser. 2002 elején a Vivendi Telecom Hungary stratégiai igazgatója lett.

2002. júniustól az Informatikai és Hírközlési Minisztérium hírközlésért felelős helyettes államtitkára. A nevéhez fűződik a 2004. január elsején hatályba lépő új Elektronikus hírközlési törvény elkészítése. 2005-ben az infokommunikációs ágazat fejlődése érdekében végzett szakmai munkásságáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

2004. január elsejétől a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. Kinevezése öt évre szól.