Ezen a héten szavaz a Parlament a szolgáltatási irányelvről, vitázik a Mohamed karikatúrákról és az iráni nukleáris programról, s megkezdi működését a CIA börtönöket vizsgáló bizottság is. A pénzügyminiszterek a héten elfogadják a csökkentett ÁFA-kulcsokról szóló megállapodást. Olli Rehn és Jose Manuel Barroso balkáni körútra indul.

Európai Bizottság

Jose Manuel Barroso és Olli Rehn bővítési biztos balkáni körútra indul a héten. A Bizottság elnöke és Rehn Horvátországba, Szerbia-Montengróba, Koszovóba, Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába és Albániába is ellátogatnak.

A találkozók célja a térség az európai integrációba való bevonása, valamint az a horvát javaslat, hogy a nyugat-balkáni országok alakítsanak ki szabadkereskedelmi övezetet.

Tanács

A pénzügyminiszterek e heti találkozóján elfogadják a kedvezményes ÁFA-kulcsokról szóló megállapodást, miután két héttel ezelőtt Lengyelország is beleegyezett a kulcsokról szóló szabályozás meghosszabbításába.

A pénzügyminiszterek tárgyalnak a lisszaboni stratégiáról és annak megvalósításáról, valamint a korral összefüggő szociális problémákról, mint a társadalombiztosítás, a nyugdíjak, vagy a munkanélküliség.

Európai Parlament

Az Európai Parlament 2006. február 13-16. között tartja következő plenáris ülését a Strasbourgban.

A hét kétségkívül legfontosabb eseménye a szolgáltatásokról szóló irányelv vitája (2006. február 14.) és az arról történő szavazás (2006. február 16.) lesz. Az Európai Parlament két legnagyobb csoportja még a múlt héten (2006. február 9.) kompromisszumos megállapodást kötött a sok vitát kiváltó szolgáltatási irányelvről, melyeket most terjesztenek a plenáris ülés elé.

A szolgáltatási irányelv sarokpontját, a származási ország elvét a mostani megállapodás szerint újrafogalmazzák. Az új verzió szerint minden az EU-ban alapított vállalatnak joga van ahhoz, hogy bármely más tagállamban szolgáltatásokat nyújtson és a tagállamoknak minden létező akadályt el kell törölniük, amivel a más tagállamokban alapított cégek találkozhatnak. Evely Gebhardt, a téma raportőre kifejtette: ez azt jelenti, hogy a lengyel vízvezeték szerelő anélkül nyújthat szolgáltatást Franciaországban, hogy a francia hivatalok bármilyen felszerelést, anyagot vagy szakképesítést kérhetnének tőle, díjaikat maguk állapíthatják meg.A munkavállalóikat kiküldő cégeknek azonban, meg kell majd felelniük a befogadó ország minimum munkaügyi, szociális és környezetvédelmi szabályainak, hogy elkerülhető legyen a sokak által emlegetett “szociális dömping”. A megállapodás ellenére a szolgáltatások irányelvről folyó vitának még koránt sincs vége. A néppárti képviselők szeretnék, ha a szociális szolgáltatások nem tartoznának majd a szabadon gyakorolható szolgáltatásfajták közé, de a többi “gazdasági érdekeket szolgáló” szolgáltatás igen. A szocialisták amellett érvelnek, hogy a közérdekű szolgáltatásokra, mint az oktatás vagy az egészségügy ne vonatkozzon a jogszabály.

A mostani plenáris ülésen két magyar témafelelős jelentését is elfogadhatja a parlament.

Õry Csaba a mesterséges optikai sugárzásoknak kitett dolgozók munkahelyi védelméről szóló, Herczog Edit pedig a globalizációnak az európai belső piacra gyakorolt hatásával foglalkozó jelentést jegyzi.

Ezekhez hasonlóan hétfőn (2006. február 13.) vitatja meg a Parlament az állami támogatások rendszerének reformjával foglalkozó Hökmark-jelentést, és a csirketartás feltételeit jelentősen megszigorító irányelvet (Berman-jelentés) is.

Hétfőn tartja első ülését a CIA börtönöket vizsgáló ideiglenes parlamenti bizottság is, amelynek ülésén részt vesz Franco Frattini, bel-és igazságügyi biztos is.

Kedden (2006. február 14.) kerül napirendre a kishatárforgalom közösségi szintű szabályozása (Brejc-jelentés), és a megújuló energiák felhasználásáról értekező Rothe-jelentés.

Szerdán (2006. február 15.) az EP, a Tanács és az Európai Bizottság képviselői együtt vitatják meg a Mohamed-karikatúrák ügyét, emellett terítékre kerül az iráni és a bosznia-hercegovinai helyzet is. A Parlament aTanács és a Bizottság képviselőinek beszámolóját követően vitázik az Iránban kialakult helyzetről. A képviselők várhatóan állásfoglalásban értékelik az iráni helyzetet, miután a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalta Teherán atomprogramjának ügyét, miközben Irán nem engedélyezi területén az ügynökség további vizsgálódását.

Szintén szerdán (2006. február 15.) szólal fel az Európai Parlament ülésén Heinz Fischer osztrák elnök.