Az Országgyűlés elfogadta a lobbitevékenységről szóló törvényt, amely az érdekközvetítők tevékenységét szabályozza, s amely összeférhetetlenségi szabályokat is megállapít.

A törvény szerint lobbitevékenységet az a természetes, vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet folytathat, aki vagy amely szerepel a lobbisták nyilvántartásában. A lobbisták, illetve a lobbiszervezetek nyilvántartását vezető szervet a kormány rendeletben határozza meg. A lobbiszervezetek nyilvántartásba vételéhez a jogszabályoknak megfelelő megalakulás mellett az is szükséges, hogy rendelkezzenek olyan taggal vagy alkalmazottal, aki a lobbisták nyilvántartásában szerepel.

A törvény összeférhetetlenségi szabályokat is megállapít: nem végezhetnek lobbitevékenységet például országgyűlési, illetve európai parlamenti képviselők, állami vezetők, pártok és tisztségviselőik, helyi önkormányzatok, az önkormányzatok képviselőtestületének tagjai, költségvetési szervek és vezetőik, valamint köztestületek és közalapítványok.

A lobbista kezdeményezheti, hogy az Országgyűlés kijelölt bizottsága előtt, miniszterek, illetve helyi önkormányzati bizottság előtt meghatározott időkeretben személyesen fejthesse ki álláspontját, illetve személyes megbeszélést kezdeményezhet országgyűlési képviselőknél, a miniszter által kijelölt vezetőnél vagy önkormányzati képviselőnél.