A hivatalos európai politika minden eszközzel igyekszik menteni a menthetőt. Franco Frattini egy olyan önkéntes magatartáskódex elfogadását sürgeti, amely alapvető iránymutatásul szolgálhat majd a betartását vállaló médiumok számára és ezzel reményei szerint segít a Jyllands-Posten elhíresült esetéhez hasonló helyzetek megelőzésében. Az indulatok azonban nem csitulnak.

Frattini biztos úgy látja: a Jyllands-Posten muzulmánok millióit szégyenítette meg. A brit The Telegraph című brit lapnak adott interjúban elmondta, hogy a média szereplőinek át kell érezniük felelősségük súlyát és szabályozni kell önnön tevékenységüket olyan esetekben, amikor élnek a szólásszabadság biztosította jogaikkal

A tervek szerint az Európai Bizottság az elkövetkező hónapokban a sajtó és a média befolyásos szereplőivel közösen dolgozna ki egy magatartáskódexet. Frattini véleménye az, hogy a kódex megszületése jelképes üzenettel is bírna a mozlim világ számára, amelyben Európa kifejezi: tekintettel van a kontinens sajtószabadságból fakadó, mások érzékenységét sértő kérdésekre és hajlandó újraszabályozni a területet. A még meg sem született tervezetről azt már biztosan tudni, hogy egyetlen vallásnak sem biztosít különjogokat.

Egy hasonló önkéntes magatartáskódex kidolgozása már korábban felvetődött. A korábbi elképzelések arról szóltak, hogy kidolgozása elsődlegesen ifjúságvédelmi céllal szorította volna vissza a szélsőséges nézetek terjedését az európai terrortámadások leküzdése érdekében. A médiakódex aktualitását és az kidolgozása iránti igényt az elmúlt hetek vallási érzékenységet sértő eseményei állították végül újra reflektorfénybe.

A mozlim világ közben továbbra is tiltakozik a karikatúrák ellen. A teheráni brit nagykövetséget nemrég kövekkel ostromolták, annak ellenére, hogy az ominózus karikatúrák Nagy-Britanniában nem jelentek meg. Pár nappal ezelőtt mozlim hekkerek törtek be mintegy hatszáz dán weblapra és helyezték el halálos fenyegetésüket. Mindeközben a Charlie Hebdo című francia vicclap közzé tette a tizenkét rövid képregényt – s mellette elhelyezett pár hasonló, frissen gyártott alkotást.