A német alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a nemrég elfogadott légvédelmi törvényt, mert nem egyeztethető össze az élethez való joggal és az emberi méltósággal.

A vitatott légvédelmi törvény elméletileg lehetővé tette volna, hogy a légvédelem eltérített utasszállítókat semmisítsen meg, különösen abban az esetben, ha nyilvánvalónak tűnik, hogy a terroristák öngyilkos akcióra készülnek. A törvényjavaslatot a fokozott terrorveszélyre és szeptember 11. tanulságaira hivatkozva még az előző, szociáldemokrata-zöldpárti kormány belügyminisztere, Otto Schily nyújtotta be a Bundestagnak.

Az azóta hivatalba lépett nagykoalíció belügyminisztere, a kereszténydemokrata Wolfgang Schäuble messzemenően támogatta a törvényszigorításokat, sőt azt is szeretné keresztülvinni, hogy a hadsereg bevethető legyen a terrorelhárításban. Schäuble már a júniusban kezdődő németországi labdarúgó-világbajnokság ideje alatt elrendelné a Bundeswehr mozgósítását, mivel szerinte – és több főként konzervatív, de némely szociáldemokrata politikus szerint is – a stadionok és a mérkőzések színhelyéül szolgáló nagyvárosok központjai, stratégiai jelentőségű intézményei kiváló célpontjai lehetnek a terroristáknak.

Az alkotmánybíróság a hadsereg bevetésére vonatkozó terveket is visszadobta, mondván, a Bundeswehrt kizárólag terrorakciók után szabad mozgósítani.

Alighogy nyilvánosságra került a Karlsruhéban hozott ítélet, máris alkotmánymódosítást sürget néhány befolyásos kereszténypárti vezető. Jörg Schönböhm brandenburgi és Guenther Beckstein bajor belügyminiszter is hangsúlyozta, hogy a jelenlegi, terror sújtotta nemzetközi légkörben nem lehet alkotmányellenesnek nevezni egy olyan törvényt, amely a hadsereget preventív tevékenységre biztatja, és parancsba adja a katonáknak, hogy vegyenek részt terrorista cselekmények megelőzésében.

A hadsereg bevetéséről hozott döntést a kereszténydemokraták is kifogásolják, és alkotmánymódosítást akarnak elérni a légvédelmi törvény ügyben is. Schäuble szövetségi belügyminiszter kifejtette: reális a veszélye annak, hogy öngyilkos terroristák kerítenek hatalmukba utasszállító repülőgépeket. Az alkotmánybíróság indoklása szerint azonban légvédelmi rakétákat csak akkor szabad bevetni polgári gépek ellen, ha kizárólag terroristák vannak rajtuk.