A kormány január 18-i ülésén elfogadta, a Parlament pedig február 13-án tűzte ki végszavazásra a földi digitális műsorszórás szabályozásáról szóló törvény tervezetét. Ezzel úgy tűnt, hogy utolsó fejezetéhez érkezett az a törvényalkotói munka, amelyet az elektronikus hírközlés terén 2003. óta folytatott az informatikai tárca. Politikai konszenzus híján azonban a Parlament hétfőn nem szentesítette a törvényt.

Miután a kormány január 18-án elfogadta a földi digitális műsorszórás szabályozásáról szóló törvény tervezetét, Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter négypárti egyeztetést kezdeményezett annak érdekében, hogy a törvénytervezet 2/3-os döntést igénylő részei is elfogadásra kerüljenek. Kovács Kálmán korábban elmondta, hogy a földi digitális műsorszórás szabályozása az utolsó láncszem a digitalizáció folyamatában. A folyamat a Parlament elfogadó döntésének hiányában mégis lezáratlan maradt.

A szabályozás szempontjait tekintve egyébként a törvénytervezet az európai szabályozási tendenciákba illeszkedő liberális álláspontot képvisel: a Minisztérium nem tervezte a tartalom korlátozását, szemben az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) által korábban tett javaslattal.

A parlamenti döntés elmaradása kedvezőtlenül befolyásolhatja hazánk pozícióit a digitális frekvencia jogosultságokért zajló nemzetközi versenyben. Az ENSZ szakosított szerveként működő Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) ugyanis idén májusban megrendezésre kerülő konferenciáján osztja fel a következő ötven évre szóló frekvencia jogosultságokat az országok között. Magyarország multiplex frekvencia jogosultságait nem csak az országban felmerülő igények, hanem a szabályozási felkészültség is befolyásolja majd. E téren komoly hátrányt okozhat a törvényjavaslat elfogadásának kitolódása a következő parlamenti ciklusra.

A szabályozás hiányát valószínűleg nem ellensúlyozza az sem, hogy térségünkben eddig csak Ausztria fogadott el hasonló tárgyú törvényjavaslatot, hiszen a parlamenti munka csak Magyarországon zárult le és legtöbb ország törvényhozásának még módjában áll május előtt szabályozni a kérdést.