Az ipari ügyekért felelős biztos Günter Verheugen szerint 20 év múlva az EU tagállamai politikailag is teljesen integrálódnak majd.

A Die Welt-nek adott interjújában, arra a kérdésre, hogyan látja az EU-t 20 év múlva Verheugen úgy felelt, hogy “úgy hiszem addigra politikai uniónk lesz, ám lehet, hogy ennek nem minden jelenlegi tagállam lesz a részese.”

A biztos szerint néhány európai tagállam egyetért majd abban, hogy közösen kezeljék gazdasági-, pénzügyi-, bel- és igazságügyi- valamint külpolitikájukat. Verheugen nyilatkozata arra enged következtetni, hogy a biztos a “mag Európa” gondolatát továbbra is reálisnak tartja.

A “mag Európa” gondolat még az 1990-as években, német konzervatív körökből származik, de azóta támogatásra lelt Franciaországban és Belgiumban is. A gondolat lényege, hogy míg egyes tagállamok szorosabbra fűzik az integrációt, mások nem vesznek részt benne.

A biztos szerint 20 év múlva az EU tagja lesz Törökország, Svájc, Norvégia és a balkáni államok, ám nem említette Ukrajnát és más volt szovjet utódállamokat sem.