Az Európai Bizottság megjelentette a belső piaci jogszabályok megvalósulásáról szóló eredménytábláját, melyben azt vizsgálja, hogy melyik tagország nem ültette át a belső piaci jogszabályokat saját jogrendjébe.

Az értékelés szerint a jogszabályok átültetése jól halad, hiszen a vizsgálat szerint a nem átültetett jogszabályok száma a valaha mért második legalacsonyabb volt. Azon irányelvek aránya, melyeket a tagállamok nem vezettek át nemzeti jogrendjükbe mindössze 1,6 százalék volt, amely a 2005 júliusában mért és 1,9 százalékhoz képest előrelépést jelent. Az egyes tagállamok által elért haladás tekintetében a “régi” és az “új” tagállamok között nincs különbség, azonban az átvétel terén mutatkozó 1,2%-os átlagos átültetési hiánnyal az “új” tagállamok teljesítménye lényegesen jobb, mint a “régieké” (1,9%).

Ugyanakkor gyakran előfordul, hogy a tagállamok helytelenül alkalmazzák a belső piaci szabályokat: mindössze öt tagállamnak sikerült csökkentenie az ellene folyó jogsértési eljárások számát. A jelentés Olaszországot emelte ki, amely tagország a legrosszabb eredménnyel 157 esetben sértette meg a közösségi jogot, s amely az előirányzottnál háromszor több irányelvet nem vezetett be.

Magyarország 12 át nem ültetett direktívával a harmadik helyen végzett, bár a pénzügyi direktívák tekintetében 5 százalékos hiánnyal több tagállammal holtversenyben a hatodik helyen áll. Magyarország ellen 10 esetben indult eljárás a közösségi jog megsértése miatt.