Az Európa Tanács által kidolgozott legújabb, az emberi jogok európai helyzetéről szóló jelentés elsősorban Észtországot, Litvániát és Romániát marasztalta el a területükön élő nemzeti és etnikai kisebbségekkel való bánásmódjuk miatt.

Az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia elleni Bizottsága szerint Észtországban máig nem került kidolgozásra olyan jogszabály, mely a hátrányos megkülönböztetés kiküszöböléséről vagy a kisebbségek helyzetének rendezéséről szólna. Az ország elektronikus médiájában máig gyakoriak és mindenfajta büntetést nélkülöznek az antiszemita kijelentések, továbbá az ország cigány kisebbségének helyzete is aggodalomra ad okot.

A fentiekhez hasonlóan Litvániáról is azt emeli ki a jelentés, hogy az ott élő roma, zsidó és csecsen nemzetiségek továbbra is hátrányos helyzetben vannak a többségi nemzethez képest, előítéletek és diszkrimináció sújtják őket. Ennek megváltoztatásában nem segít a média sokszor ellenséges érzületeket gerjesztő hozzáállása e népcsoportok tekintetében.

A jelentés Románia kapcsán az ott élő roma kisebbség hátrányos helyzetét emeli ki.