Egy svéd-olasz szerelmespárnak többtucatnyi nyomtatványt kell kitöltenie ahhoz, hogy összeházasodhasson, mert a két ország adminisztrációs szervei képtelenek egymással elektronikus kapcsolatot teremteni. Ezt – a nemcsak a szerelmeseket érintő – helyzetet szeretné feloldani a Bizottság az e-kormányzatok összekapcsolásával.

A tagországok adminisztrációs szervei közötti elektronikus kommunikáció hiánya nem csak a házasodni vágyókat sújtja, de nagy terheket ró arra is, aki vállalkozni szeretne egy másik tagállamban, adót kell fizetnie, társadalombiztosítását szeretné áthelyezni vagy netán közbeszerzési eljárásban szeretne részt venni egy másik tagállamban.

Az Európai Bizottság új javaslata szerint a nemzeti, regionális és helyi adminisztrációs szerveket egy egész Európát átfogó e-kormányzati rendszerrel kellene ellátni, amely eltüntetné az akadályokat és elősegítené a személyek és a vállalkozások szabad mozgását az EU belső piacán. A rendszer lényege az lenne, hogy az EU-ban található minden adminisztrációval foglalkozó szerv interoperábilis számítógépes és nyilvántartási rendszereket működtetne.