“A magyar kormány elkötelezett az országban élő nemzeti kisebbségek jogainak védelme iránt, és mivel a kisebbségek az ország területén szétszórtan élnek, a kulturális autonómia biztosítására a kisebbségi önkormányzatok fejlesztésének útját választotta” – jelentette ki Somogyi Ferenc az Ázsia-Európa Párbeszéd emberi jogi szemináriumának bevezető előadásában Budapesten.

A magyar külügyminiszter hozzátette: a világban számos megoldás létezik a kisebbségi jogok biztosítására. Ahol a kisebbség területi koncentrációja azt lehetővé teszi, célszerűnek és hasznosnak bizonyulhat a nemzeti kultúra és nyelv megőrzéséhez a területi autonómia biztosítása. Erre számos jól működő példa van Európában. Somogyi Ferenc szerint Középkelet-Európa elmúlt néhány éves történelme arra figyelmeztetett, hogy a demokráciába való átmenetet gyakran az etnikai feszültségek erősödése jellemzi. Az átmenet során szerzett tapasztalatok tanulmányozására és átadására hozta létre Magyarország az ún. Demokrácia Központot Budapesten – emlékeztetett rá a miniszter.

Február 22-24. között Budapest ad otthont Ázsia és Európa intézményesült párbeszéde (ASEM) 7. Informális Emberi Jogi szemináriumának. Magyarország 2004-ben vált az ASEM tagjává és ezzel egyidejűleg részesévé a két kontinens közötti humán, szellemi és kulturális kapcsolatok fejlesztését célul kitűző Ázsia-Európa Alapítványnak (ASEF – Asia-Europe Foundation) is.