A múlt héten zárult háromhetes tavaszi ülésszakban negatív, a parlamenti ciklus négyéves átlagát tekintve viszont pozitív rekordot hagytak hátuk mögött a képviselők.

A 2002-től minden korábbinál több, 574 törvény, illetve 488 határozat született az Országgyűlésben. Az elmúlt négy év 287 ülésnapja alatt megközelítőleg húsz százalékkal hozott több döntést a Ház, mint a háromhetenként összeülő, összesen 252 napot ülésező előző Országgyűlés idején.

A ciklus munkáját összegző Szili Katalin házelnök tegnap a hetenkénti ülésezésre való visszaállás mellett a jogharmonizációs kötelezettségek zökkenőmentes teljesítését és az ellenzék szerepének növekedését emelte ki az elmúlt négy év eredményei közül. Az időszak mulasztásai között említette ugyanakkor, hogy nem sikerült megállapodni a házszabály módosításáról, illetve nem orvosolták az Országgyűlés alkotmányos mulasztásait. A házelnök azt mondta, hogy a következő parlament megalakulásáig szakmai tervet nyújt be a bizottsági rendszer és a képviselői tiszteletdíjrendszer egyszerűsítésére. A módosítás részleteiről Szili Katalin egyelőre csak annyi árult el, hogy a bizottsági struktúrát a kormányzati szerkezethez kellene igazítani