Az EU egységesíteni törekszik a polgári és politikai jogok gyakorlásától vagy a különböző tevékenységektől való eltiltás büntetőjogi alkalmazását és az európai államok közti kölcsönös elismerését – ezt erősíti meg a Brüsszelben múlt héten kiadott sajtóközlemény.

A Belgiumban és Franciaországban működő többszörös gyermekgyilkos, Fourniret 2003-as elfogása után irányult a Bizottság figyelme az eltiltás büntetéssel sújtott elítéltekről szóló tagországi nyilvántartások harmonizációjára. A Fourniret által elkövetett bűncselekmények tekintetében ugyanis a gyilkos leleplezése során az is akadályt jelentett a hatóságok számára, hogy a belga rendőrségnek nem volt tudomása a Fourniret által korábban Franciaországban elkövetett tettekről.

A fenti eset is például szolgál arra, hogy a polgári vagy politikai jogok gyakorlásától, illetve foglalkozástól való eltiltás fő- és mellékbüntetésként is igen eltérően jelenik meg az európai jogrendszerekben. Van, ahol nem is a büntetőbíróság, hanem valamely közigazgatási szerv hatáskörébe tartozik ezek megállapítása, a nyilvántartásban mutatkozó különbségekről nem is beszélve. A nagyfokú eltérések csak fokozzák annak problémáját, hogy a tagállamok nem minden esetben ismerik el a valamely másik államban kiszabott ilyen tárgyú büntetéseket.

A Bizottság 2004 és 2005 között több jogszabály kidolgozásával csökkentette a szabályozási űrt, mely azonban még korántsem került kitöltésre. Az európai törvényhozó ugyanis azt szeretné elérni, hogy például munkája keretében ne foglalkozhasson gyermekekkel, illetve ne ülhessen volán mögé az EU egész területén az, akit bármely tagállamban eltiltottak ilyesfajta tevékenységektől.