Megváltoztatta a Békés Megyei Bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy békéscsabai férfit, K.Z.-t saját kislánya ellen elkövetett szemérem elleni erőszakkal vádoltak meg.

A táblabíróság a vádlott nemi erkölcs elleni cselekményét nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntettének minősítette, s a vádlott büntetését 7 év 6 hónap szabadságvesztésre súlyosbította, míg a közügyektől eltiltás időtartamát 7 évben állapította meg.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: a vádlott két kisgyermek testi és szellemi fejlődését is súlyosan, több éven át veszélyeztette, az egyik ellen nemi bűncselekményt is elkövetett. Mindezeket figyelembe véve az I. fokú ítélet az elkövetett cselekményekhez képest enyhe, nem alkalmas a büntetési célok elérésére, ezért döntött az ítélőtábla a büntetés súlyosbítása mellett.

A büntetlen előéletű, rakodóként dolgozó vádlott B. J.-vel élt házasságban, s négy gyermekük született, akiket együtt neveltek békéscsabai lakásukban. A vádlott N. (1991) nevű fiát 3 éves korától rendszeresen bántalmazta, s agresszív magatartása miatt az anya a gyermekkel nevelési tanácsadóba és pszichológushoz járt. A vádlott cselekményével súlyosan veszélyeztette a gyermek testi és értelmi fejlődését.

Z. (2002) nevű gyermekét is bántalmazta a vádlott, kéthetente megütötte szófogadatlansága miatt. Ez a gyermeke a vádlott előzetes fogva tartása óta emlegeti a férfit, hiányzik neki az apja. A vádlott az akkor két hónapos R. nevű gyermekét is egyszer megütötte a fenekén, mert az nem akart aludni. Különösebb ok nélkül, több esetben megverte a vádlott N. V. nevű lányát is a vádlott. Ilyenkor akkora pofonokat adott a kiskorúnak, hogy az a falnak esett.

2004. július 27-e és 2005. május 23. között a vádlott több – legkevesebb hét alkalommal – K. N. V. mellé feküdt az ágyban, s fajtalankodott gyermekével. Az édesanya észre vette, hogy a kislány viselkedése megváltozott, ezért őt is elvitte ahhoz a pszichológushoz, aki N.-et kezelte. A kislány itt mondta el, hogy miket művelt vele az apja. Ezt követően indult eljárás a férfi ellen. Az ügyészség – a szexuális bűncselekmény mellett – 4 rendbeli kiskorú veszélyeztetése miatt kérte a vádlott felelősségre vonását, de az I. fokon eljáró bíróság csak a két nagyobb gyermek esetében látta úgy, hogy bántalmazásukkal a vádlott veszélyeztette testi és értelmi fejlődésüket.

K. Z. az I. fokú tárgyaláson bűnösnek érezte magát, a vádbeli cselekmények elkövetését túlnyomórészt beismerte.

Nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak és 2 rendbeli kiskorú veszélyeztetése bűntettében találta bűnösnek ezek után a Békés Megyei Bíróság 2005. október 11-én K. Z. vádlottat, s ezért őt 6 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte, és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A bíróság K. N. (1991) és K. N. V. (1995) vonatkozásában a vádlott szülői felügyeletei jogát megszüntette. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést.