Az utóbbi időben jellemzővé váltak a bíróságok és a bírák elleni durva, fizikai és szóbeli támadások a peres eljárások során. Erről a különböző sajtóorgánumok tájékoztatást adtak és több alkalommal dr. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Elnöke is aggodalmának adott hangot.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság a napokban kapta kézhez a Szegedi Városi Bíróság elsőfokú ítéletét, amelyben a szegedi bíróság három, illetve két év szabadságvesztést szabott ki két olyan vádlottal szemben, akik a tárgyalóteremben támadtak rá a bíróra, illetve az ügyészre.

Az ügy előzménye az volt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon az emberkereskedelem miatt folytatott büntető ügyben az ítélet kihirdetését követően az egyik vádlott a kezére rögzített vezető bilincs szárát az őt kísérő büntetésvégrehajtási őr fogásából kirántva a bírói emelvényhez futott, majd a pulpituson áthajolva a vezető bilincs szárával az ítéletet kihirdető tanácselnök felsőteste-feje irányába ütött. A bíró a támadást észlelve hátralépett, így az ütés nem őt, hanem csak a bírói emelvényt érte. Ezt követően a vádlott az ügyészt is meg akarta ütni, aki szintén hátralépve tudta elkerülni a támadást. Mindeközben mindkét vádlott nyomdafestéket nem tűrő trágár és fenyegető szavakkal illette mindkét hivatalos személyt.

A Szegedi Városi Bírósági elsőfokú – nem jogerős – ítéletében a két vádlottat társtettességben elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek. A fiatalkorú vádlottat 2 évi fiatalkorúak börtönére, társát pedig 3 év fegyházbüntetésre ítélte.