Az Európai Bizottság szerdán indítja útjára az ún. globalizációs alapot, melynek célja, hogy az alacsonyabb költségek miatt Kelet-Európába vagy Ázsiába költöző nagyvállalatok által elbocsátott dolgozók újraelhelyezését segítse. Az alap évente 500 millió eurót fordít majd a nehéz helyzetbe került dolgozókra.

Az Európai Bizottság szerdán (2006. március 1.) fogadja el a pontos feltételeket, amelyet egy tagállamnak teljesíteni kell ahhoz, hogy pénzügyi segítséget kapjon munka nélkül maradt állampolgárainak megsegítésére. Várhatóan azok a tagállamok részesülhetnek majd az anyagi kompenzációból, amelyekben egy nagyobb vállalat vagy iparág hanyatlása legalább 1000 embert vagy egy régióban a dolgozók legalább 1 százalékát érinti.

A globalizációs alapból kapott pénzeket átképzésre, állasuk megszűnése előtt 18 hónapig folyósítható segélyre, illetve az 50 éven felülieknek nyújtandó jövedelem kiegészítésre lehet majd felhasználni. Számítások szerint a források mintegy 35-50 ezer munkanélküli vagy munkáját hamarosan elvesztő dolgozó kisegítésére elegendőek.

A globalizációs alap létrehozását a decemberi, az EU hétéves keretköltségvetéséről döntő EU-csúcson határozták el a tagállamok a Bizottság javaslatára, amely még 2005 szeptemberében vetette fel az ötletet, amikor a Hewlett Packard amerikai cég hatezer főleg franciaországi állást szüntetett meg. Az alap fel nem használt forrásokból áll majd össze.

Az Európai globalizációs alap kritikusai szerint a már jelenleg is működő Európai Szociális Alap is megfelelő lett volna a célok elérésére, ám a Bizottság nem szerette volna, ha sikeresen működő programok, mint például a fogyatékosokat segítő akciók rovására ment volna a munkanélkülivé válók kisegítése.