A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) álláspontja az ENSZ Kábítószer-ellenőrző Szervének 2006. február 28-án nyilvánosságra hozott jelentéséről

A nemzeti drogpolitikákról

Az INCB egyrészt bírálatban részesít egyébiránt mintaszerű egészségügyi és szociális ellátórendszert működtető országokat, mint például Hollandiát vagy Kanadát (337.), mivel azok a Nemzetközi Drog Egyezményeknek egyébként nem ellentmondó reformokat vezettek be a drogfogyasztók büntetőjogi fenyegetettségének csökkentésére.

Másfelől dícséretben részesíti azt az orosz drogpolitikát (572.), amely nagyban felelős az injekciós droghasználók körében terjedő katasztrofális HIV/AIDS járvány kialakulásáért. Ahogy azt az INCB jelentése is megállapítja, a HIV fertőzések túlnyomó többsége (80%-a) az injekciós felszerelés megosztása következtében fordul elő Oroszországban. A szigorú szabályozás miatt a droghasználók nem jutathatnak hozzá az ENSZ által is életmentőnek ítélt prevenciós és ártalomcsökkentő szolgáltatásokhoz, mint például a metadon szubsztitúciós terápia vagy a tűcsere, amelyek hatékonyan gátat szabhatnának a járvány terjedésének.

Az illegális drogok gyógyászati alkalmazásáról

Az INCB bírálatban részesíti Kanadát és Hollandiát azért (80.), mert a kannabisz gazdag tudományos szakirodalommal alátámasztott gyógyászati alkalmazásának (fájdalomcsillapítás, hányinger-csökkentés, étvágynövelés stb.) törvényes kereteket adtak, és dícséretben részesíti az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságát, amiért az felhatalmazza a szövetségi hatóságokat a szenvedéseik csillapítására marihuánát használó gyógyíthatatlan betegségben szenvedő emberek büntetőjogi üldözésére. A TASZ felhívja a figyelmet arra, hogy a marihuána gyógyászati alkalmazásának törvényesítését mindenhol komoly tudományos vizsgálatok előzték meg, a gyógyászati marihuánát fogyasztó páciensek kriminalizálása pedig az emberi jogok lábbal tiprásának számít.

Nincs bizonyíték arra, hogy akár az INCB által bírált, az EU drogmonitorozó intézete által ugyanakkor hatékonynak tartott ún. biztonságos fogyasztói szobák (590.), akár a drogfogyasztást dekriminalizáló jogi szabályozások kialakítása növelné a drogfogyasztást.

A TASZ szerint az INCB-t súlyos felelősség terheli azért, amiért az ENSZ egészségügyi szervezetei (UNAIDS, WHO) által támogatott hatékony HIV megelőző programok nem terjedtek el kellő mértékben a világon, és amiért nem bontakozhatnak ki a drogfogyasztók valós szükségleteit és emberi jogait tiszteletben tartó drogpolitikák.

A hivatkozott jelentés: Report of the International Narcotics Control Board for 2005