Ítélet a TASZ - MHK perben: a jogvédőknek adott igazat a bíróság

2006.03. 2. Jogi Fórum / TASZ

A Fővárosi Ítélőtábla 2006. március 2-i, jogerős ítéletével megváltoztatta az elsőfokú bírósági döntést, és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) javára ítélt a jogvédő szervezet Magyar Hivatalos Közlönykiadó elleni perében.

Az adatvédelmi törvény 2005. június elsejétől a korábbiaknál szélesebb körben teszi lehetővé, hogy közérdekből nyilvánosság számára hozzáférhetők legyenek a közfunkciókat ellátó személyek egyes, a betöltött tisztséggel összefüggésben álló személyes adatai. Erre alapozva a TASZ a Közlönykiadó szerkesztőbizottsági tagjainak 2002-ig visszamenően kiutalt juttatások (fizetés és egyéb juttatások) pontos összegét szerette volna megtudni, de elutasító választ kapott a kiadó vezérigazgatójától. Az ügyben a TASZ pert indított, melyet első fokon elvesztett.

A mai, jogerős bírói döntésből kiderül lényegtelen, hogy az adatok mikor keletkeztek. Azaz ebben az ügyben nem érvényesül a visszaható hatály tilalma, melyre az alperes Közlönykiadó sikerrel hivatkozott az első fokú bíróság előtt. Schiffer András, a TASZ-t az ügyben képviselő ügyvéd a sikeres perbefejezés kapcsán kiemelte, hogy "precedens értékű ítéléletről van szó, mert bíróság először mondta ki, hogy a közérdekű adatok nyilvánossága tekintetében nem az adat keletkezésének időpontja számít, hanem kizárólag az, hogy az adatkérés idején az alperes kezelte az adatokat. A TASZ és a másodfokú bíróság szerint pedig csak ez számít.

A mai ítélet szóbeli indoklása során a bíróság kitért arra, hogy a fenti logika érvényesült 1992-ben is, amikor a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényt elfogadta a Parlament, és ezzel egy csapásra megnyílt az út a korábban keletkezett közérdekű adatok nyilvánossága felé. A bíróság rámutatott arra is, hogy a 2005. június 1-től hatályos új szabályok meghozatalára pontosan az "információszabadság híveinek erőteljes fellépése miatt" került sor.

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
TASZ