Az Európai Bizottság ezen a héten teszi közzé energiapolitikáról szóló jelentését, sor kerül a külügyminiszterek informális találkozójára és plenáris ülést tart az Európai Parlament is.

Európai Parlament

Az Európai Parlamentben Nicolo Pollari tábornokot, az olasz titkosszolgálat vezetőjét hallgatják meg a CIA börtönök ügyében, miközben Josep Borrell, a Parlament elnöke Algériába látogat.

A költségvetési bizottság hétfőn (2006. március 6.) a 2007-2013 közötti költségvetésről szóló tárgyalások helyzetét értékeli, amelyek kissé megtorpantak a tagállamok, az Európai Bizottság és a Parlament között.

A nemzetközi nőnapon (2006. március 8.) az Európai Parlament szemináriumokat rendez, melyek témája a prostitúcióra kényszeríttet nőkkel való üzérkedés a nagyobb sporteseményeken, a nemi szervek megcsonkítása vagy a nőkkel kapcsolatos egészségügyi kezdeményezések. Az ülésen várhatóan részt vesz Franco Frattini, igazságügyi és Siim Kallas, adminisztrációért felelős, valamint Jan Figel, oktatási biztos is.

Pénteken (2006. március 10.) a képviselők a madridi és a londoni terroristatámadások áldozataira emlékeznek.

Európai Bizottság

Benita Ferrero-Waldner, külkapcsolatokért felelős biztos hétfőn (2006. március 6.) Brüsszelben fogadja a pakisztáni vallásügyi minisztert. A tárgyalások fő témája a Mohamed karikatúrák ügye lesz.

Olli Rehn, bővítési biztos kedden (2006. március 7.) Bosznia-Hercegovina elnökével tart megbeszélést, majd szerdán (2006. március 8.) a finn és az osztrák külügyminiszterrel együtt találkozik Abdullah Gül török külügyminiszterrel.

A Bizottság szerdán (2006. március 8.) teszi közzé jelentését az EU közös energiapolitikájáról. A testület várhatóan javaslatot tesz a tagállamok energiatartalékainak mértékének meghatározására, az EU energiaszállítási hálózatainak koordinálására, valamint a tagállamok gáztartalékainak jobb átláthatóságára.

Tanács

A külügyminiszterek pénteken és szombaton (2006. március 10-11.) Salzburgban tartják informális ülésüket, melyen Benita Ferrero-Waldner és Olli Rehn, valamint a nyugat-balkáni országok külügyminiszterei is részt vesznek. Az ülésnek nincs konkrét napirendje, ám a fő téma várhatóan a bővítés és a balkáni országok lesznek. Később csatlakozik az üléshez Abdullah Gül török külügyminiszter is, akivel a Mohamed karikatúrák ügyében kialakult helyzetben való esetleges közvetítésről tárgyalnak a miniszterek.

A környezetvédelmi miniszterek csütörtökön (2006. március 9.) ülnek össze. A tárgyalás témája lesz többek között a genetikailag módosított organizmusok (GMO) megjelenése az európai piacokon, a Kiotói jegyzőkönyv és az éghajlatváltozás, valamint az EU fenntartható fejlődéséről szóló stratégia.

Az EU védelmi miniszterei hétfőn és kedden (2006. március 6-7.) kétnapos informális találkozón vesznek részt Innsbruckban.

Az osztrák elnökség csütörtökön (2006. március 9.) a rendőrségek közötti együttműködésről rendez konferenciát.

V4 találkozók

Hétfőn (2006. március 6.) Budapesten tartanak ülést a V4-ek pénzügyminiszterei, akik a 2007-2013 közötti pénzügyi perspektíváról szóló intézményközi megállapodásról, az energiapolitika és az adózás aktuális kérdésiről tárgyalnak. Az ülésen részt vesz Kovács László adóügyi biztos is. Szerdán (2006. március 8.) Budapesten kerül megrendezésre a Visegrádi Négyek külügyminiszteri találkozója.