A következő médiatörvény jobb lesz? címmel kerekasztal-beszélgetést tartottak a XXI. Század Intézet és a Századvég Alapítvány szervezésében. A médiaszakemberek a jelenlegi törvény hibáiról és egy új törvény lehetőségeiről és feladatairól vitatkoztak.

A szabályozások hiányosságai és az abból fakadó laza jogértelmezés miatt az immár több mint tíz éve hatályos médiatörvény könnyen kijátszható és megkerülhető. A szakemberek szerint a két nagy kereskedelmi televízió rendszeresen ki is használja ezt. Leggyakrabban a gyermekvédelemi szempontok és az emberi jogok sérülnek, ezek azonban a társadalom egészét veszélyeztetik – állítják a szakemberek.

Antal Zsolt, a Századvég Alapítvány Média Műhelyének vezetője elmondta: “A médiapiac teljes spektrumát tekintve külföldi társaságok kezében van a tájékoztatás monopóliuma. Versenyképes, nyereséges, magyar tájékoztatás akkor nem lesz, nemzeti tartalom előállító képességét a közszolgálat a politikától való függősége miatt nem fogja megoldani és rendezni. Arra lehet számítani, hogy 2012-ig, ameddig a legbefolyásosabb véleményformálók, a kereskedelmi televíziók működnek, elbutítják a társadalmat, és ezen keresztül a demokráciát is Magyarországon.”

Az ORTT Fidesz által delegált tagja szerint az új törvénynek a közszolgálatiság fogalmát is újra kellene értelmeznie. Szalai Annamária így fogalmazott: “Az új médiatörvénynek az lenne szerintem a legfontosabb, új eleme, hogy alapvetően más szemléletből közelítse meg a média világát. Nem az egyéni szabadságjogokból, a verseny, az individualizmus szempontjából, hanem a közösségi erő, a társadalmi felelősség elve alapján határozza meg a szabályokat.”

Az, hogy egyáltalán lesz-e új jogszabály, azon is múlik, hogy lesz-e konszenzus a politikai pártok között. A médiatörvényt kétharmados többséggel kell megszavaznia az új Országgyűlésnek.