Franco Frattini igazságügyi biztos szerint a németországi futball világbajnokság idejére vissza kellene állítani a vízumot az EU-n kívülről érkezők részére. A biztos a lépéssel a kényszerprostitúció várható megjelenését szeretné megakadályozni.

Civil szervezetek és politikusok is arra hívták fel a figyelmet, hogy a sportesemény kapcsán várhatóan óriási méreteket ölt majd a kényszerprostitúció. Egyes becslések szerint a prostitúció céljából Németországba érkező nők száma 40 és 100 ezer között mozoghat.

Az Európai Parlament szerdai ülésén tárgyalta a kérdést, melyen felszólalt Frattini is, aki kifejtette: vissza kell állítani a vízumot még azon országok állampolgárai számára is, akiknek eddig nem volt kötelező, ám országukból vélhetően kényszer prostituáltak érkezhetnek az EU-ba.

A biztos szerint a vízumot 45 napra állítanák vissza, amely elegendő időt adna a verseny előtt és után arra, hogy megakadályozza a szex-kereskedelmet. Frattini arra tett javaslatot, hogy az érintett országokból érkező minden vízumért folyamodó nőt ellenőrizzenek, mivel „sok esetben a nők hazudnak, és azt állítják, hogy például kulturális eseményre jönnek” – mondta a biztos. Frattini ezen felül felkérte a tagállamokat, hogy a schengeni határok nélküli övezetben szigorítsák a határ és útlevél ellenőrzéseket az esemény alatt.

A legtöbb kényszer prostituált Bulgáriából, Lengyelországból, Oroszországból és Ukrajnából érkezik Németországba, ám az oroszok és az ukránok most is csak vízummal utazhatnak be az EU-ba.

Egy parlamenti jelentés nemrég felkérte a német hatóságokat, hogy tegyenek megfelelő lépéseket a kényszerprostitúció ellen. A jelentés szerint a környező kelet-európai országokból buszszámra érkeznek majd a prostituáltak.

Németországban egyes kijelölt zónákban nem tiltott a prostitúció. Civil szervezetek szerint a világbajnokság alatt a szex-turizmus 30 százalékkal növekedhet. Berlinben a legnagyobb stadion mellett 70 szobás bordélyházat építenek, amely napi 600 „kliens” befogadására képes, Dortmundban és Kölnben mobil szobákat építenek, Hamburgban pedig 24 órás tolmács szolgálattal várják a prostituáltakat.

Az osztrák elnökség ígéretet tett arra, hogy az emberkereskedelem a következő, áprilisban rendezendő igazságügyi tanács ülésén is napirendi pont lesz.