A foglalkoztatási miniszterek ülésén Finnország, Spanyolország és Portugália jelezte, hogy feloldja az új tagállamok munkavállalóival szemben fennálló korlátozásokat. Belgium, Dánia, Franciaország és Hollandia pedig fokozatosan nyitná meg munkaerőpiacát. Olaszország nem nyit, de a kvótákat duplájára emeli.

Finnország és Spanyolország már korábban bejelentette, hogy nyitást tervez, s a portugál korlátozás-feloldásról is jelentek meg találgatások, ám most bizonyossá vált, hogy 2006 májusa után mindhárom tagországban munkavállalási engedély nélkül lehet elhelyezkedni. Így hatra nő azon tagállamok száma, amelyek semmilyen korlátozást nem alkalmaznak a 2004-ben csatlakozott tagállamok munkavállalóival szemben.

Az ülésen Belgium, Dánia, Franciaország és Hollandia is kilátásba helyezte, hogy még a három év lejárta előtt fokozatosan megnyitja munkaerőpiacát a keleti munkavállalók előtt. Görögország és Luxemburg nem jelezte egyértelműen a szándékait.

Olaszország továbbra is zárva tartja munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozott tagállamok előtt, ám a 85 ezres kvótát 170 ezerre emeli.