Egy, az Európai Bizottság által múlt héten kiadott jelentés szerint az elektronikus aláírás lassú terjedése gátolja az áruk és szolgáltatások kereskedelmének szabad kibontakozását. Ennek ellenére a Bizottság arra számít, hogy az elektronikus személyazonosító igazolványok és az elektronikus aláírások alkalmazása az elektronikus közigazgatásban elő fogják segíteni azok széleskörű elterjedését.

Vivia Reding információs társadalomért és médiáért felelős biztos szerint az EU tagállamai közötti elektronikus kereskedelem és internetes csomagküldés szempontjából döntő fontosságú egy megbízható elektronikus aláírási rendszer kiépítése. A tagállamok által átvett közösségi szabályok értelmében az elektronikus aláírásokat szerte Európában elismerik, ugyanakkor Reding nem elégedett azok határokon átnyúló alkalmazásával és úgy látja, hogy még sokat lehetne tenne azok szélesebb körű elismeréséért. Álláspontja szerint az elkövetkező egy évben különösen nagy figyelmet fog szentelni az elektronikus aláírások belső piaci fejlesztésének.

A Bizottság jelentése szerint az ún. minősített (tehát különleges technikai védelemmel ellátott) elektronikus aláírások alkalmazása a vártnál sokkal kisebb ütemben történik. Jelen pillanatban azonban több olyan alkalmazás is bevezetés előtt áll, amelyek felpörgethetik a piaci növekedést.

Ezek közé tartoznak az elektronikus aláírásra szolgáló elektronikus személyazonosító okmányok, melyek segítségével az egyének egyszerre juthatnak egy személyazonosító okmány birtokába és vehetnek igénybe elektronikus közigazgatási szolgáltatásokat. A gyakorlatban ezek a személyazonosító okmányok azonosítják a birtokosukat és annak „aláírását”. A Bizottság azt is reméli, hogy az új e-Kormányzati Cselekvési Terv elősegíti például az elektronikus közbeszerzési eljárások lefolytatását és ezáltal az érintett elektronikus szolgáltatások bővülését, de fontos szerephez juthat az Unió i2010 kezdeményezése is.

A kialakult helyzet jogi oldalát tekintve elmondható, hogy az 1999-ben megalkotott közösségi keretszabályozás az elektronikus aláírások tekintetében jogbiztonságot teremtett. Az irányelv rendelkezéseit mára mind a 25 tagállam implementálta.

A Bizottság továbbra is törekszik az elektronikus aláírás alkalmazásának bővítésére és különös hangsúlyt fektet az interoperabilitás és a határokon átnyúló alkalmazás kérdésére, melynek értelmében a további szabványosítás mellett száll síkra.

Az elkövetkező hónapokban a Bizottság számos szakmai megbeszélés keretében konzultál majd az EU tagállamok szakértőivel és érdekképviseleteivel a tagállamok nemzeti szabályozása között mutatkozó eltérések felszámolása érdekében.