Az Egyesült Királyság vezető pénzügyi jogi folyóirata, az International Financial Law Review az Allen & Overy budapesti irodájának ítélte “Az év magyar ügyvédi irodája” díjat. A rangos elismerést dr. Lengyel Zoltán és dr. Németh Marcell, az Allen & Overy budapesti irodájának partnerei tegnap este ünnepélyes keretek között vették át Londonban.

A díjat az International Financial Law Review című folyóirat ítéli oda három földrajzi kategóriában – Ázsia, Amerika, Európa – a legmagasabb minőségi teljesítményt nyújtó pályázóknak. Az IFLR világszerte az első számú jogi témájú információforrásként szolgál a bankok, pénzintézetek, társaságok, jogi irodák és vállalati jogászok számára mintegy 25 éve.

Az Allen & Overy budapesti irodája öt olyan 2005-ben lebonyolított összetett tranzakció alapján nyerte el a rangos elismerést, amelyben kimagasló teljesítményt nyújtott a fúziók és felvásárlások (M&A), illetve bankjogi és tőkepiaci területen nyújtott jogi szolgáltatásaival. A díjat a következő tranzakciók alapján nyerte el az iroda:

  • Tanácsadás a Swisscom AG részére az Antenna Hungária Rt. 75% +1 szavazatot megtestesítő részvényeinek megszerzése során. A tevékenység magába foglalta a társaság átvilágítását, a részvény-adásvételi szerződés letárgyalását, a befolyásszerzés bejelentését, a versenyhatóság engedélyének megszerzését, a kötelező vételi ajánlat és a kiszorítás lebonyolítását. A részvények 100 %-ának vételára 250 millió euró volt.
  • Tanácsadás a Royal KPN N.V. részére a PanTel Rt-ben meglévő többségi részesedésének a New Yorki Értéktőzsdén jegyzett HTCC (Hungarian Telephone Cable Company) számára történő eladásához kapcsolódóan. A tranzakció részvény- és eszközátruházások kombinációjaként zajlott le. Ezzel egyidejűleg az Allen & Overy budapesti irodája jogi tanácsadást nyújtott a Calyon, a WestLB és az MKB részére a HTCC-nek nyújtott 170 millió euró összegű hitel biztosításával kapcsolatban. A közelmúltban ez volt Magyarországon a legnagyobb, telekommunikációs szolgáltatónak nyújtott hitel, amely a PantTel felvásárlásának finanszírozását összekötötte a Hungarotel refinanszírozásával.
  • Tanácsadás a forgalmazóként eljáró Concorde Értékpapír Zrt. részére az Állami Nyomda Nyrt. részvényeinek tőzsdei bevezetésével és nyilvános értékesítésével kapcsolatosan. A tranzakció a 2005. év egyetlen magyarországi tőzsdei bevezetése illetve – a Tájékoztató Irányelv magyar jogrendszerbe történő átültetését követően – az első magyarországi nyilvános részvényértékesítés volt. A könyvépítéses eljárás tőzsdei elszámolását és a tőzsdei aukciót is magában foglaló struktúra megvalósítása csak 2005. július 1-jét követően vált lehetővé.
  • Tanácsadás a J.P. Morgan Securities Limited, mint forgalmazó részére az OTP Bank Rt. 125 millió euró értékű alárendelt eurokötvény kibocsátása során. Ezzel megvalósult az első magyar banki szabályozott tőke (T2) eurokötvény kibocsátás.
  • Tanácsadás a MOL Rt. részére 700 millió euró összértékű rulírozó hitelszerződése megkötése és az ehhez kapcsolódó eurokötvény kibocsátása során (750.000.000,- euró összértékű, 3.875, %-os kamatozású, 2015-ben lejáró kötvény). A társaság részére nyújtott hitel magyar társaságnak valaha nyújtott legnagyobb szindikált hitel volt.

Dr. Lengyel Zoltán, az Allen & Overy partnere a díj átvétele kapcsán elmondta: „Ez a díj egy nagyon sikeres év eredményeinek elismerése. Azt tükrözi, hogy az Allen & Overy budapesti irodája a legjelentősebb M&A, bankjogi és tőkepiaci tranzakciókon dolgozhatott és állt helyt ebben az évben is. Büszke vagyok arra, amit a budapesti iroda elért és ezúton is szeretnék köszönetet mondani minden munkatársunknak.”

Dr. Németh Marcell, az Allen & Overy partnere hozzátette: “Nagyon örülök a díjnak, amelyet véleményem szerint nem csak a kifejezetten sikeres 2005-ös év, de az elmúlt évek során követett hosszabb távú stratégiánk elismeréseként is kapott az Allen & Overy budapesti irodája. Biztos vagyok benne, hogy jó úton haladunk és munkánk ügyfeleink elégedettségére fog szolgálni a továbbiakban is, hiszen a díj is végső soron az ügyfelek elégedettségét tükrözi.”

„Az Allen & Overy megérdemelten nyert. A 2005-ös év legjelentősebb magyar tranzakciói közül kettőt a kötvénypiac adott és az Allen & Overy mindkettőben jogi tanácsadóként vett részt.”- vélekedett Simon Crompton az IFLR szerkesztője.