A német néppárti Klaus-Heiner Lehne csütörtökön elfogadott jelentése az európai szerződések jogával foglalkozik. Az EP a belső piac működőképességének javítása érdekében további lépéseket sürget a polgári jog uniós szintű egységesítése irányában.

A képviselők szerint – bár az Európai Bizottság tagadja, hogy ez célkitűzése lenne – az európai szerződésjogi kezdeményezésen dolgozó „számos kutató és érintett fél úgy véli, hogy annak hosszú távú végső eredménye egy európai kötelmi jogi törvénykönyv vagy akár egy teljes európai polgári törvénykönyv lesz, és hogy e projekt mindenképpen a legfontosabb folyamatban lévő kezdeményezés a polgárjog területén”.

A jelentésben a parlament hangot ad annak a meggyőződésének, hogy „a polgári jog egységesítése felé tett további lépések nélkül az egységes belső piac nem lehet teljesen működőképes”.

A szöveg a képviselők által megfogalmazott számos javaslat között szól a szerződéskötés szabadságára vonatkozó alapelv, az európai szociális modell és az eltérő jogi hagyományok és jogrendszerek tiszteletben tartásának fontosságáról.