Erősítenék a fogyasztóvédelmet az új tagállamokban

2006.03.23. Jogi Fórum / Európai Parlament sajtószolgálat

A 2007-2013-as időszak közösségi fogyasztóvédelmi cselekvési programját tárgyalja első olvasatban az Európai Parlament. A Marianne Thyssen által készített, csütörtökön kézfelemeléssel elfogadott jelentés szerint a képviselők minden közösségi programba beépítenék a fogyasztóvédelmi szempontokat.

Elsőbbségi kérdésként kellene kezelni a fogyasztói érdekek beépítését az összes közösségi politikába – áll a jelentésben.

Erről a jelentésről eredetileg a múlt héten, Strasbourgban szavaztak volna a képviselők, azonban a voksolást erre a brüsszeli plenáris ülésre halasztották.

A szöveg szerint „általános európai érdek, hogy a szolgáltatások és az élelmiszertől különböző termékek biztonsága, a polgárok gazdasági érdekei, valamint a termékekre és a szolgáltatásokra vonatkozó szabványok kidolgozása során a fogyasztói érdekek közösségi szintű védelmet élvezzenek”.

„A program megvalósítása során figyelembe kell venni, hogy a belső piac nem működhet megfelelően, ha a fogyasztók egyes tagállamokban alacsonyabb szintű védelemben részesülnek, mint másokban. A fogyasztói érdekek az új tagállamokban való érvényesülésének előmozdításáról és védelméről szóló 2005. december 15-i európai parlamenti állásfoglalásnak megfelelően a programnak ezért különösen nagy hangsúlyt kellene fektetnie a fogyasztóvédelem erősítésére és a figyelemfelkeltésre a tíz új tagállamban.” – fogalmaz a jelentés.

Herczog: önálló, rugalmas fogyasztóvédelemre van szükség

A március 16-ai strasbourgi vitában a szocialista Herczog Edit azt mondta, „a fogyasztóvédelem teljesen sajátos, az egészségügytől független kihívásoknak néz elébe, az új és a régi tagállamokban egyaránt. Ezeket a kihívásokat a lehető legnagyobb önállósággal kell kezelni.” Szerinte „a huszonegyedik századi európai fogyasztó védelmét biztosító kereteknek kellően rugalmasnak kell lenniük ahhoz, hogy alkalmazkodhassanak a potenciális gyakorlati helyzetek felbecsülhetetlen sokféleségéhez”. „Ehhez a munkához önálló forrásokra, kiváló és sokoldalú szakemberekre van szükségünk” - fogalmazott Herczog Edit.

  • kapcsolódó anyagok
FOGYASZTÓVÉDELEM
EURÓPAI PARLAMENT