Bozóki András kulturális miniszter 2006. március 21-én meghozott jogerős közigazgatási határozatában – helyt adva a Pesti Est Kft. fellebbezésének – elutasította a Sanoma Budapest Zrt. “National Geographic Junior” című kiadványának nyilvántartásba vételét.

A döntés előzménye, hogy az Est Média – élve törvény adta vétójogával-, március elején ideiglenesen leállította a Sanoma Rt. National Geographic Junior nevű lapjának piacra lépését. A Pesti Est a NG Junior tervezett megjelentetéséről először beharangozó médiakampánya során értesült, és – jogos érdekeit védve – törvényi úton kifogásolta a minisztériumnál a Sanoma Zrt. lapjának nyilvántartásba vételét.

“Ugyanabban a termékkategóriában nem illik és nem szabad azonos néven lapot indítani” – mondta Hanák Tamás, az Est Média stratégiai értékesítési igazgatója. Hanák Tamás szerint a legtöbb országban, ahol már foglalt volt a Junior név (például Lengyelországban) a National Geographic valamelyik másik névváltozatát kezdték használni. Itthon azonban másképp történt, ezért fordult a Pesti Est jogorvoslatért a minisztériumhoz.

A Pesti Est 1996 óta ad ki Junior néven ingyenes, színes lapot elsősorban az általános iskolások részére. A Junior országszerte 110 ezer példányban érhető el iskolákban és gyorséttermekben.

Az 1986. évi II. tv. – sajtótörvény – 12.§ (2) bek. szerint időszaki lapot előállítani és közölni csak nyilvántartásba-vétel után lehetséges.

A nyilvántartást a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma vezeti, mely közigazgatási eljárásban dönt a nyilvántartásba-vételről.

A nyilvántartásba vételt kizárólag a törvényben meghatározott indokok alapján lehet megtagadni; ilyen indok, ha a sajtótermék bűncselekményt valósít meg vagy arra hív fel, ha közerkölcsöt sért, vagy mások személyhez fűződő jogait sérti, továbbá ha külsőleg hivatalos lap látszatát kelti, valamint ha külalakjával vagy egyéb jellemzőjével már bejegyzett laphoz hasonló módon jelenik meg és ezért a fogyasztók megtévesztésére alkalmas. Ugyanezen okokból egyébként már bejegyzett lapot a nyilvántartásból törölni kell.

A Pesti Est beadványában szóvá tette az eredeti, amerikai kiadvány “National Geographic Kids” cím szükségtelen megváltoztatását “NG Junior”-ra, továbbá észrevételezte, hogy a kiadvány fejléce mind elnevezésében, mind külső jegyeiben alkalmas saját Junior kiadványával történő összetévesztésre.

A Pesti Est ráadásul bejegyzett védjeggyel is rendelkezik a “Junior magazin” megjelölésre, s a “NG Junior” fejléc erre a védjegyre is megtévesztésig hasonlít.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma első fokon elutasította a Pesti Est beadványát, amellyel a lapengedélyeztetési eljárásban fellebbezett.

A Pesti Est másodszori beadványában kifejtett érveket ugyanakkor a kulturális miniszter – tanulmányozás után – elfogadta, és határozatában a “National Geographic Junior” kiadvány nyilvántartásba-vételét elutasította.

A határozat elfogadta a Pesti Est azon érvelését, miszerint mind a lapcím, mind annak grafikai megjelenítése alkalmas a fogyasztók (az olvasók mellett ideértve a médiavásárlókat is) megtévesztésére, ezért a lap a sajtótörvény rendelkezései folytán nem vehető nyilvántartásba.