A Bizottság információgyűjtésbe kezdett hét európai ország sportfogadásokkal kapcsolatos nemzeti szabályozásával kapcsolatban. Dánia, Finnország, Németország, Magyarország, Olaszország, Hollandia és Svédország két hónapon belül tartozik választ adni az eléje terjesztett kérdésekre.

A Bizottság arra kíváncsi, hogy vajon a tagállamok kérdéses szabályozásai megfelelnek-e az EK Szerződés 49. szakaszában foglaltaknak, tehát a szolgáltatások szabad áramlását előíró követelményeknek.

A Bizottság kérdései kizárólag a kérdéses nemzeti szabályozás európai szabályokkal való összhangjára koncentrálnak és szigorúan csak a sportfogadás témakörében. Nem foglalkoznak tehát sem a monopóliumok esetleges fennállásával sem pedig a lottójátékokkal.

A Bizottság kérdései egy vizsgálati folyamat kezdő lépéseit jelentik, mely a nemzeti jogszabályok esetleges megváltoztatását eredményezi. Brüsszel reményei szerint gyors és minden érdekelt számára megnyugtató határozat meghozatalával zárulhat a most megindult folyamat.