Az internetes tartalomszolgáltatók betartották a kampánycsendet

2006.04. 9. Jogi Fórum / MTE

A magyar internetes lapok döntő többsége tiszteletben tartotta a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete által a választási törvénnyel összhangban megalkotott választási etikai kódex előírásait, így az internet szempontjából elmondható, hogy az eddigiek közül ez volt a legetikusabb választás.

A legtöbb tartalomszolgáltató felhívta a figyelmet a kampánycsendre és nem közölt a kampánnyal kapcsolatos információt. Az MTE Választási Monitoring Bizottsága 45 alkalommal talált a választási tartalomszolgáltatási kódexet sértő tartalmat, de a bizottság felszólítását követően a legtöbb oldal haladéktalanul módosította vagy eltávolította a kérdéses tartalmakat. A testület csak egy esetben észlelt komolyabb kampánycsend sértést, az ügyben bejelentést tett az Országos Választási Bizottságnál.

“A Monitoring Bizottság a kampánycsend ideje alatt közel 600 honlapot kísért figyelemmel és időről időre több oldalt is ellenőrzött szúrópróbaszerűen, vagy bejelentés alapján. Idén az ellenőrzött honlapok üzemeltetői közül a szokottnál többen hívták fel figyelmet az MTE Választási Tartalomszolgáltatási Kódexére és a Bizottság minden korábbinál több együttműködő és támogató levelet kapott.” – számolt be Barlai Réka, az MTE monitoring bizottságának vezetője.

A független tartalomszolgáltatók illetve a párthonlapok esetében a bizottság 15 felszólító levelet küldött ki, azonban csak néhány komolyabb kampánycsendsértést észlelt: a Mancs.hu (http://www.mancs.hu) oldalán pártpreferenciákra vonatkozó szavazás zajlott. Ezenkívül szabálytalanságok történtek többek között a http://www.metro.hu, a http://www.demokrata.hu, a http://www.localinfo.hu, és a http://www.kuruc.info oldalakon. Figyelmeztetést kapott továbbá a felhasználói tartalmaik ügyében a http://portal.jobbik.net/.
A Monitoring Bizottság egy esetben - a www.kuruc.info esetében - észlelt olyan súlyú kampánycsend-sértést, hogy az ügyben bejelentést tett az Országos Választási Bizottságnál.

Az MTE Monitoring Bizottsága a választási eljárásról szóló törvénybe ütköző tartalomra minden esetben felhívta az érintett tartalomszolgáltató figyelmét és jogsértő tevékenységének lehetséges jogkövetkezményeiről is értesítette őket.

A bizottság összegzése szerint a nagyobb tartalomszolgáltatók, a legtöbb párt, illetve a politikusok oldalai - ideértve a blogokat - betartották a Kódex vonatkozó rendelkezéseit. Általában elmondható, hogy az eddigi választások közül ez volt a legetikusabb, a tartalomszolgáltatók legnagyobb része felhívta a felhasználók figyelmét a kampánycsendre és nem közölt a kampánnyal kapcsolatos információt.
Számos fórumot lekapcsoltak a kampánycsend idejére és volt olyan oldal is, amely a teljes tartalmát elérhetetlenné tette a kampánycsend idejére.

Az MTE által kidolgozott választási monitoring-rendszer korábban már öt alkalommal vizsgázott sikeresen: a 2002-es országgyűlési, illetve önkormányzati választások idején, 2003. márciusában, a magyar EU-csatlakozással kapcsolatos népszavazás idején és legutóbb a 2004-es európai parlamenti választások során, illetve a 2004-es népszavazás alkalmakor.

  • kapcsolódó anyagok
INTERNET
ORSZÁGHÁZ