Megkezdődött a Duna Profit Ingatlanbefektető és Ingatlanhasznosító Szövetkezet volt vezető tisztségviselőinek pere a Vas Megyei Bíróságon. A vád különösen nagy kárt okozó csalás.

A hárommillió forintos alaptőkével létrehozott, miskolci székhelyű cégnek az ország több nagyvárosában is működött irodája. A 2001 és 2003 között működő társaság újsághirdetésekben busás hozamot ígérő befektetési lehetőségekkel toborozta ügyfeleit. A cég három és öt, illetve hat és tizenkét hónapos futamidejű célrészjegyeket bocsátott ki a betéti kamatokat jócskán meghaladó, 16-20 százalékos hozamot ígérve. Ingatlanbefektetései azonban nyereség helyett veszteséget termeltek, és az ügyész megfogalmazása szerint “az ésszerű gazdálkodás követelményével ellentétesek” voltak.

A cégnek olyan gazdasági tevékenysége, amelyből jövedelme származott volna, nemigen volt, így nem csoda, hogy bár a vádlottak eleinte kamatostul visszafizették a befektetők pénzét, később nem maradt fedezet a kölcsönökre. A társaságot végül 2003 őszén jelentették fel a pórul járt ügyfelek. Õk több mint 3300-an voltak, sokan közülük hiszékeny kisnyugdíjasok. Káruk meghaladja a hétmilliárd forintot.

Mivel a per iratai több ezer oldalt tesznek ki, a tárgyalássorozat hetekig, sőt hónapokig is elhúzódhat. A tíz vádlott közül ötöt tegnap hallgatott meg a bíróság, hármat csütörtökre idézett be. Az egyik vádlottat nem sikerült elővezetni, ezért ellene a bíróság elfogatóparancsot adott ki, a tizedik pedig néhány napja szülte meg gyermekét, így egészségi okokra hivatkozva mentette ki magát.

A Duna Profit csak egy az elmúlt évek bebukó ingatlanszövetkezetei közül. A sort a Baumag ingatlanszövetkezet nyitotta, amely 18 ezer tag negyvenmilliárd forintjával maradt adós. A társaságnak a felszámolás kezdetére nem maradt vagyona, de a cégcsoport egyes tagvállalataiban, például az Agenda-H Vagyonkezelő Szövetkezetben lévő, tízmilliárd forintosra taksált, főleg ingatlanokban fekvő vagyont a rendőrség zárolta, később pedig kiderült, külföldi számlákra is milliárdokat mentettek ki a cégből.

A Baumagon kívül a többi között a KPHM Szövetkezet, a Vertical-Invest, a Fundamentum XXI., a Pilis-Invest és a Pannon-Unió 2003 ellen folyt vagy folyik hatósági eljárás.