A MÁV ZRt. fejenként ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést köteles fizetni annak a két, létszámleépítés során kiszervezett roma származású munkavállalójának, akikkel szemben közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott.

2004-ben egy kormányhatározat értelmében a MÁV ZRt-nél nagyarányú létszámleépítést hajtottak végre. Így kerültek kiszervezésre a Borsod megyei Sajószentpéter főpályamesteri szakaszának munkavállalói is. Az eljárás során a karbantartók közül az összes roma származású dolgozót kiszervezték. A kihelyezett roma munkavállalók legtöbbjének évtizedes munkaviszonya és szakképzettsége volt, de állományban maradhattak olyan nem romák, akiknek szarvasmarha-tenyésztő illetve bútorasztalos képesítésük és mindössze kétéves munkaviszonyuk volt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szerint az, hogy a kiválasztásnál a származás döntött anélkül, hogy a szakmai végzettséget, emberi alkalmasságot figyelembe vették volna, a felpereseket megalázta, illetve megerősítette bennük azt a feltevést, hogy a nem roma származásúakhoz képest a kisebbséghez tartozók munkáját nem egyenlő mércével mérik.