Legutóbb talán a háborús bűnökkel vádolt volt jugoszláv államfő, Milosevics halála irányította a világ figyelmét a számos nemzetközi jogi testületnek otthont adó Hágára, amelynek nemzetközi bíróságai egyre több ügyet tárgyalnak.

A délszláv politikus eltávozása megfosztotta a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéket (ICTY) a legfontosabbnak tartott vádlottját érintő per lefolytatásától. Egy héttel a délszláv vezető halála után érkezett meg a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) első vádlottja a kongói hadúr, Thomas Lubanga személyében.

Charles Taylor megbuktatott libériai vezető tárgyalására Sierra Leoneban kerülne sor, de ottani jelenléte nyugtalanságot kelthet a környező országokban, ami legalábbis nem meglepetés, ha azt tekintjük, hogy Taylor ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott (háborús és emberiesség elleni bűnöket érintő) 11 vádpont mindegyikében. Taylor tárgyalására így valószínűleg Hágában fog sor kerülni.

Szakértők szerint az ICTY működését nem fogja visszavetni Milosevic halála: a testület manapság legégetőbb feladata a szintén emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Ratko Mladics kézre kerítése. Az EU legutóbb például az ő személyének hágai kiadatásától tette függővé a csatlakozási tárgyalások folytatását Szerbiával, de a bíróság Mladicstól függetlenül is kész augusztusban megindítani a srebrenicai mészárlás elkövetői elleni összevont eljárást.

Hága szerepe egyre fontosabbá a nemzetközi testületeket vendégül látó városok közt. A városban foglalkoztatottak 5%-a dolgozik a nemzetközi intézményeknél, melyek mintegy 6%-át adják a város gazdasági erejének. Ezen túl a város önkormányzata tavaly 1 milliárd eurót kért a holland kormánytól a város nemzetközi jogi fővárosként történő reklámozására.

A városban 1899 rendezett békekonferencia volt az első fontos nemzetközi jogi vonatkozású esemény (ahol a Monarchia képviseletében Andrássy Gyula jelent meg), majd megalakult az államközi viták eldöntésére hivatott Állandó Választottbíróság, mely mind a mai napig létezik.

Ennél ismertebb az ENSZ legnagyobb nemzetközi jogi testülete, a Nemzetközi Bíróság, s mindemellett Hágában működik még az ICC és az ICTY is. Ezeknek az intézményeknek a falai közt pedig olyan „nagy halak” dolgoznak, mint Carla del Ponte asszony vagy az ICC ügyésze, Luis Moreno Ocampo, aki korábban argentín tábornokokat citált bíróság elé emberi jogok megsértésének vádjával.

Szakértők a hágai testületek érdemeinek elismerésén túl a nemzetközi jog felértékelődésével is számolnak. Az ENSZ állítólag a volt libanoni miniszterelnök gyilkosságát kivizsgáló bírói testület létrehozását tervezi, de a nemzetközi bíróságok gyakorlatát veszik figyelembe igen komolyan Szaddam Husszein büntetőperében is. A nemzetközi jogra irányuló fokozott figyelmet sokan azzal magyarázzák, hogy a hidegháború lezárulta és a globalizáció kiszámítható viszonyok létrehozatalát tette lehetővé a nemzetközi kapcsolatokban.