Az Európai Bizottság szerint az európaiak túl sokat fizetnek a nagy hitelkártyarendszerek használatáért, mert a szektorban nem alakult ki verseny. A testület nem riad vissza a jogi lépésektől sem, ha a bankkártyák és a hozzájuk kapcsolódó tranzakciós díjak nem csökkenek – jelentette be Neelie Kroes.

A bizottsági vizsgálat még 2005 nyarán kezdődött és arra mutatott rá, hogy a bankkártya szektorban egyáltalán nincs verseny. Neelie Kroes, versenypolitikai biztos szerint Európában bankkártyapiacon a helyi szereplők akadályozzák a verseny kialakulását.

Kroes szerint több tagállamban a bankok és a nagy hitelkártya rendszereket működtető cégek, mint a Visa és a Mastercard együttesen országosan alkalmazandó árakat szabtak meg és ezzel de facto monopolhelyzetet teremtettek. Európának közös hitelkártyarendszerre van szüksége, amely képes felvenni a harcot a Visa-val és a Mastercard-al – jelentette ki a biztos.

Az EU tagországokban ráadásul különböznek a technikai standardok, így nehézségekbe ütközik, hogy egy-egy szolgáltató Európa-szerte akadálymentesen működhessen. Kroes kifejtette: a verseny hiánya feltornázza az árakat, amelynek oka, hogy az EU-ban 25 külön piac működik ezen a területen.

A bizottsági jelentés szerint nagy különbségek mutatkoznak a bankkártyák tranzakciós díjaiban is. Magyarországon, Csehországban és Portugáliában a kereskedők 2,5-3,1 százalékos tranzakciós díjat fizetnek a bankoknak a MasterCard/Visa elfogadásáért, ami háromszor-négyszer nagyobb, mint Svédországban, Finnországban vagy Olaszországban. A jelentés szerint a kereskedőknél történt vásárlások utáni díjak áremelkedéshez és az infláció növekedéséhez vezetnek.

Egyes országokban a fogyasztók egy-egy MasterCard vagy Visa bankkártyáért kétszer annyit is fizethetnek, mint más tagállamokban, míg a vállalati kártyák közötti árkülönbség elérheti a 650 százalékot is.

A testület felmérése szerint az egységes euró-kifizetési terület létrehozása és a határokon átnyúló könnyebb és megfizethetőbb tranzakciók 50-100 milliárd eurót takaríthatnának meg az EU tagállamok gazdaságainak.

A Bizottság konzultációt indít az ügyben, amely során várják az érdekeltek hozzászólásait. Amennyiben a bizottsági jelentés következtetéseit a kereskedők is megerősítik, a Bizottság jogi útra tereli az ügyet.

Európában évente 23 milliárd kártyás fizetés történik, ennek értéke 2004-ben elérte a 1350 milliárd eurót. Az ügyben 2006 végén várható újabb jelentés.